понедељак, октобар 16, 2017
Насловна / Вести / Малиша Савић: Љубављу према дуборезу до чаробних скулптура

Малиша Савић: Љубављу према дуборезу до чаробних скулптура

БАЧКА ПАЛАНКА – Дуборез је једна од најстаријих и најраспрострањенијих уметности на свету. За дуборез су потребне веште руке, добар алат, пуно стрпљења и наравно, љубави према занату. Дуже од деценије Малиша Савић из Бачке Паланке бави се дуборезом.
Малиша Савић, дуборезом је почео да се бави сасвим случајно, пре десетак година када је на једном камповању, обичним кухињским ножем изрезбарио фигурицу од дрвета.
“Тако ми се и родила љубав према дрвету, видео сам да ми то иде. Набавио сам алат и кренуо озбиљније да радим. Проблем је што тај занат нема где да се научи. Морао сам кроз рад са дрветом сам да учим. Волим то, ја кад легнем да спавам размишљам шта ћу сутра да радим“, прича он.

“Раније сам куповао алат, сад и алат правим сам. Најзахвалније дрво за рад је орах, јер на њему могу да одрадим све што пожелим, а користи се још и липа и црвена врба“, каже овај самоуки уметник.

Однедавно, Малиша израђује и скулптуре од дрвета, а захваљујући интернету, његови радови налазе се у Аустралији, Канади, Европи…

Жеља му је да направи фотељу из популарне серије Игра престола. За то ће му каже, требати два до три месеца.

(РТВ)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *