недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Међу лоповима све више жена
ФОТО: screenshot

Међу лоповима све више жена

Све је више жена које пљачкају станове и куће у Војводини, а толико су неупадљиве и веште да људи тешко на њих посумњају.

Како пише „Блиц“, број тешких крађа у Јужно-бачком округу у константном је опадању већ три године, али се зато са друге стране повећава број жена које су постале професионални лопови. По подацима из полиције у Новом Саду и околини оперишу праве женске банде које обично долазе са стране. Често су породично повезани па у провалама полицајци хватају мајке и ћерке.

Тако је прошле недеље у Кисачу полиција ухапсила три девојке, иначе другарице и једног младића који су провалили у кућу у Кисачу и украли 36.000 динара. Скоро по правилу су уредног и неупадљивог изгледа, пристојно и лепо обучене, док при сусрету ни по чему нису сумњиве.

„Први је разлог перцепција јер људи не очекују од две уредне и фине девојке задње намере, а камоли да су професионалне провалнице. При томе оне увек имају ташне што ништа није чудно, али им олакшава посао јер у њима држе алат, а после и драгоцености које су украле. У провалама хватамо и малолетне девојке, распон година је од 16 до 30“, прича Симо Јарчевић, в. д. шефа групе у новосадској Полицијској управи за расветљавање тешких крађа.

Како додаје, један део провалница обучавају лопови са дугим стажом, добро познати свима због чега не могу лако да прођу не примећени. У тим ситуацијама мушкарац је често у колима и чека, док жене обијају и краду.

Често у Нови Сад са стране долазе праве породице лопова, где деца и родитељи раде као мале банде и буквално се зна ко стражари, ко вози, ко краде, а ко после све то продаје. Станови се најчешће обијају у преподневним сатима, када су сви на послу, а куће предвече када људи обично изађу мало напоље.

Пословни простори се обично пљачкају у касним ноћним сатима, али је због увођења видео камера и алармних система број крађа сведен на минимум.

„Пуно лопова долази са стране из других места и градова у Србији, остану мало, краду и оду. Долазе нам и из Бугарске, Румуније и Хрватске. Морам напоменути да смо подмладили овај сектор и радимо веома успешно, недавно расветлили серију обијања некретнина која су трајале више месеци. Но и грађани морају да схвате да ће им боља заштита имовине пуно помоћи“, објашњава Јарчевић за „Блиц“.

Савети

Често су улазна врата станова, у ствари обична собна, које лопови провале за два минута, а станари не пазе кога пуштају у зграду. Јарчевић наводи да му је јасно да људи немају пара, али додатна брава на вратима или розетна на кваци пуно ће помоћи, ако не могу да купе боља врата. Са друге стране камере и аларми системи са којима би били још безбеднији, све су јефтинији. Полицајци саветују и људе који живе у кућама да на балконска врата са унутрашње стране, горе и доле, ставе резе. Паре никада не треба држати у спаваћој соби јер лопови прво дођу ту, или на лако доступном месту.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.