četvrtak, april 2, 2020
Naslovna / Vesti / Međunarodni dan volontera u Bačkoj Palanci

Međunarodni dan volontera u Bačkoj Palanci

Koliko ste puta učinili nešto za druge ne očekujući ništa za uzvrat? Jednostavno iz želje da nekome pomognete. Upravo ste toliko puta iskusili šta volonterizam predstavlja, ni ne razmišljajući o pruženoj pomoći kao o volontiranju.

Danas u svetu u organizacijama Crvenog krsta volontira 17 miliona ljudi, od toga je 53% žena, a mladi čine 50% od ukupnog broja volontera. A kakvo je stanje na teritoriji opštine Bačka Palanka, rećiće nam naša sagovornica Anđelka Nikić.

– Pre svega moram da napomenem da su volonteri osnovna snaga Crvenog krsta. – Ističe Anđelka Nikić stručni saradnik u Crvenom krstu Bačka Palanka.

– U našoj organizaciji obučavamo ih o pružanju prve pomoći, motivisanju dobrovoljnih davalaca krvi, učestvovanju u akcijama prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane, obeležavanju svakog važnijeg datuma u okviru humanosti, zdravim životnim navikama i ponašanjima, edukacijama i ostalim našim aktivnostima, programima i manifestacijama.

Anđelka Nikić

– Brojnost naših volontera varira u zavisnosti od potreba. Stalni minimum u broju volontera je 130 u celoj opštini Bačka Palanka. Oni se nalaze u svakoj osnovnoj i srednjoj školi, kao i svim mesnim zajednicama,i u državnim institucijama poput doma zdravlja, i drugih humanitrnih organizacija i udruženja. To su na oko sasvim obični ljudi, pored kojih prođete u toku dana na ulici, a ni ne znate koliko su posebni i ne sebični, i koliko dobrote nose u sebi. Cilj svih aktivnosti naših volontera je postizanje pozitivne promene u životima ljudi.

Povodom Svetskog dana volontera koji se obeležava sutra, 05. decembra, predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica će sutra u 13 časova primiti volontere iz opštine Bačka Palanka u svom kabinetu.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.