Насловна / Вести / Мештани Челарева жале се на рад општинских комуналаца

Мештани Челарева жале се на рад општинских комуналаца

Прошло је пола године како је општинско Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ преузело комуналне послове у Челареву, после Бачке Паланке највећем насељеном месту у овој општини.

Очито је да се комуналци још уходавају, а мештани се жале, па су се надлежни из Месне заједнице огласили у локалним медијима. Мештани приговарају највише због тога што се не коси трава на јавним површинама, жале се на уређивање гробља и непримерене термине сахрана. Спомиње се проблем сточног гробља, проходност пута до депоније смећа и други проблеми. – До нас нису стигле директне притужбе грађана, а ни од Савета МЗ Челарево – каже Александар Богуновић, директор ЈКП „Комуналпројект“, али додаје да оно што је он чуо незванично делом има основа, а делом не, јер за неке послове „Комуналпројект“ није надлежан. Приликом преузимања комуналних делатности од МЗ Челарево није преузета документација, као и план и програм површина које су се до тада косиле, а то је била последица одсуства сарадње са претходним Саветом МЗ, напомиње Богуновић.

На нивоу општине формирана је комисија чији је задатак био утврђивање површина које општинско ЈКП треба да одржава и оне су ушле у план и програм којим је одређена и динамика кошења у насељеним местима – појашњава директор Богуновић. – Услед атмосферских прилика дошло је до повећаног обима посла, јер влажно време било је идеално за бујање вегетације. Планирани број кошења траве на јавним површинама, два пута месечно, није био адекватан ситуацији на терену и због тога постоје оправдане примедбе грађана. Реорганизовали смо посао, а један од три радника у Челареву задужен је само за кошење и уређење јавних површина. Неће се као до сада чекати сваки петанести дан већ је комунални хигијеничар задужен да свакодневно обавља те послове, а ради на норму. Челарево је велико, има преко 5.000 становника и у њему има пуно посла.

У МЗ кажу да су им се грађани жалили на запуштеност овдашњег гробља, али и на време укопа покојника које је обично од поднева до 13 сати. – Према плану, гробља се косе једном месечно – истиче Богуновић. – Већ смо направили другачију организацију и проблеми које смо имали у претходном периоду више се неће понављати. Јер, свако насељено место имаће комуналног радика задуженог за свакодневни рад на одржавању гробља. Термини сахрана су одређени за свако насељено место и град Бачку Паланку. Наше предузеће обавља погребне услуге на територији целе општине, а има дана када је потребно организовати и седам сахрана, па од тога зависе и термини. Лане је било 600 сахрана, а само у јануару ове године 100 сахрана. У колико сати ће бити сахрана зависи од термина пријављивања. Разумљииво је да би људима највише одговарало да то буде око 16 сати када се запослени врате са посла, али то је немогуће због ограниченог броја радника специјализованих за укоп и број сахрана на територији целе општине. По Закону ове послове није могуће поверити приватном предузећу, већ само јавном комуналном предузећу, или верској заједници.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

ДЕСПОТОВО: Поврће скупље због суше

ДЕСПОТОВО – Ниска јутарња температура и чињеница да је октобар месец наводи на размишљање о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *