četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / MINISTARSTVO PROSVETE: O povratku đačkih uniformi odlučivaće roditelji

MINISTARSTVO PROSVETE: O povratku đačkih uniformi odlučivaće roditelji

Posle više od tri decenije ukidanja nošenja uniformi u osnovnim školama, sve je izvesniji njihov povratak, a ideja novog ministra prosvete naišla je odobravanje nastavnika ali i većine roditelja.

– Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju – istakao je ministar Mladen Šarčević.

Specijalna savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović potvrdila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji, što zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

– Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme, rekla je Milovanović.

prijavi-problem-1-mali-baner-320x50

Na pitanje hoće li učenici u osnovnim školama od sledeće školske godine nositi uniforme, odgovoriće roditelji popunjavanjem upitnika koje im je preko školskih uprava prosledilo Ministarsvo prosvete.

Dragana Milovanović istakla je da je obaveza škole da proceni volju roditelja, a ako oni odlučce da se uniforme uvedu, dva su modela kako bi se nabavljale – da ih škola kupi pa iznajmljuje učenicima ili da ih roditelji kupuju.

– Ukoliko su škole vlasnici, deca bi mogla da ih iznajmljuju kao što iznajmljuju knjige u biblioteci i da ih vrate po završetku ciklusa. Za sad postoji takva praksa u Beogradu, i odlično funkcioniše –rekla je Milovanović.

Kako školama nedostaje materijal za rad, ali i sredstva za osnovnu higijenu, sva je prilika da će uniforme plaćati roditelji. Kako kaže Milovanović, radi se na tome da se zajedno s Ministarstvom za socijalna pitanja oforme socijalna preduzeća koja će da šiju uniforme, te bi tako njihova cena bila pristupačnija.

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.