Насловна / Вести / МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Посао и специјализација за 600 младих лекара

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА: Посао и специјализација за 600 младих лекара

План министарства здравља за премошћавање генерацијског јаза у болницама и амбулантама.

Око 600 младих лекара – од укупно 2.000 колико их је на евиденцији Националне службе за запошљавање – које ће, према најавама министра здравља Златибора Лончара, у наредних неколико месеци запослити државно здравство, уз радну књижицу добиће и прилику да се усавршавају, да упишу специјализацију и прођу све потребне обуке како би адекватно могли да замене старије колеге које одлазе у пензију.

То је једини начин да се премости генерацијски јаз настао због ранијег, вишедеценијског одсуства кадровске политике у здравству, због којег се овај систем нашао у незавидној ситуацији да специјалисте који одлазе у пензију нема ко да замени. Старосна структура у државном здравству је неповољна, јер већина специјалиста до пензије има још само 10 година рада.

– Специјалиста нема на бироу незапослених. Због тога морамо да едукујемо нову генерацију лекара који ће по завршетку специјализације одмах бити спремни да самостално раде – каже за „Новости“ Лончар.

– Идеја је да запослимо младе лекаре и омогућимо им све што је потребно да за четири или пет година буду обучени и спремни да замене специјалисте који одлазе у пензију. Стварање нове генерације специјалиста је једини модел којим можемо да избегнемо ситуацију у којој су се нашле многе земље у нашем окружењу, које су улагале у опрему и инфраструктуру али су остале без кадрова јер су лекари отишли у ЕУ – додао је министар здравља.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Novosti)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *