utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Miroslav Sićević: Najbitnije je završiti projekat kružne raskrsnice kod „Rodića“
Direktor „Standarda” mr Miroslav Sićević.

Miroslav Sićević: Najbitnije je završiti projekat kružne raskrsnice kod „Rodića“

Gradske i opštinske direkcije za izgradnju postale su istorija, u skladu s novim zakonskim rešenjima. Od grada do grada tražila su se različita rešenja, ali svuda je posledica da će doskorašnji indirektni korisnici opštinskih i gradskih budžeta za plate morati da se bore na tržištu. U Bačkoj Palanci je reorganizacijom direkcija vratila svoje staro ime Javno preduzeće „Standard“.

U „Standardu“ kažu da su Skupštini opštine dali predlog rada i investicija iz domena njima poverenih poslova i da je njihov predlog ušao u opštinski budžet za ovu godinu. Reč je prvenstveno o završavanju započete i izradi nove planske i projektne dokumentacije, što je preduslov za realizaciju bilo koje investicije.

– Od urbanističko-planske dokumentacije predvideli smo završetak izrade novog Plana generalne regulacije Bačke Palanke i Plana detaljne regulacije priobalja Dunava – kaže direktor „Standarda” mr Miroslav Sićević.

– Takođe, radimo Plan detaljne regulacije za prostor „Stare pruge“, odnosno prostor između naselja Sinaj i centra grada, a dosadašnji korisnik tog prostora je „Železnica Srbije“. Planom će se definisati urbanističko uređenje tog dela grada koji je sada ruglo Bačke Palanke. Zajedno sa predsednikom opštine Branislavom Šušnicom uspeli smo da se dogovorimo sa „Železnicama Srbije“ oko ustupanja prava korišćenja ovog zemljišta, prenosom prava sa „Železnica Srbije“ na Opštinu Bačka Palanka. Izradu ovog plana prati i izrada novih ulica kojima će se povezati Sinaj sa centrom grada.

Sićević ističe da je najbitnije završiti projekat kružne raskrsnice kod „Rodića“, kao i projekat nove ulice u Bloku 24 kojim će se omogućiti izlazak sa Sinaja, iza Trga Patrijarha Pavla, odnosno Srpske pravoslavne crkve, na Obrovački put. Takođe, bitni su i projekti uređenja saobraćajnica u Severnoj i Južnoj radnoj zoni.

Centrala „Standarda”

– U programu, koji je Skupština opštine prihvatila, predložili smo pokretanje novih investicija – nastavlja direktor „Standarda“.

– Reč je o realizaciji projekta uvođenja e-uprave u Bačkoj Palanci, odnosno početak gradnje gradske optičke mreže. Ona će biti osnovna infrastruktura povezivanja IT (informacionog) sektora javnog servisa u jedinstven sistem u Bačkoj Palanci. Ovim će se brzina i efikasnost u radu javnog servisa unaprediti i doneti značajne uštede lokalnoj samoupravi.

„Standard” očekuje prihod od komercijalizacije celog sistema nakon njegovog uspostavljanja. Kao novu investiciju predvideli su i uvođenje jedinstvenog sistema video-nadzora nad svim raskrsnicama u gradu koje imaju semafore. Cilj je da se poveća bezbednosti ljudi u saobraćaju. Centar za praćenje i upravljanje biće u „Standardu“, a za ovaj projekat preduzeće je dobilo podršku nadležnog Pokrajinskog sekretarijata.

Već poduže se govori o uvođenju LED rasvete i daljinskom upravljanju javnom rasvetom, radi ozbiljnih ušteda koje se na taj način mogu ostvariti. „Standard” je spreman da taj posao realizuje, kaže Sićević. Uradiće se zamena postojećih živinih i natrijumovih svetiljki, koje su veliki potrošači struje, sa LED rasvetom koja je ubedljivo najmanji potrošač električne energije.

– Planiramo, za početak, na jednom mernom mestu na kome je priključena javna rasveta u nekoliko ulica, da izvršemo zamenu postojećih svetiljki sa LED rasvetom. Novina je u tome što ćemo istovremeno na tom mernom mestu uvesti sistem daljinskog programiranog upravljanja jačine osvetljenja u različitim vremenskim intervalima. U periodu najveće frekfencije prolaznika javno osvetljenje biće najjače dok će se u kasnim satima jačina svetla smanjivati do minimalne potrebe – najavljuje Miroslav Sićević.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.