subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Muškarci bi trebalo da idu u saunu bar jednom nedeljno

Muškarci bi trebalo da idu u saunu bar jednom nedeljno

Odlazak u saunu ima nekoliko dobrobiti po zdravlje.

Osim što izbacuje toksine iz tela i oslobađa od stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje pritisak i rizik od srčanih oboljenja.

Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju krvnih sudova zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti.

Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom sveta. Do 22. godine oko 15,5 odsto muškaraca ima dijagnostifikovanu hipertenziju.

U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom nedeljno, grupa koja je išla 2-3 puta nedeljno i grupa koja je išla četiri puta nedeljno.

Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta nedeljno smanjen je rizik od hipertenzije za 24 odsto, dok kod onih koji su išli četiri puta nedeljno taj rizik je smanjen za 46 odsto.

Stručnjaci su rekli da se tokom boravka u sauni temperatura tela poveća za dva stepena što uzrokuje širenje krvnih sudova. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutrašnjeg sloja krvnih sudova što pozitivno utiče na pritisak.

Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tela i uma.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.