subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Igor Zolnjan: Nagraditi lovce koji odstrele šakale
Miroslav Karanović

Igor Zolnjan: Nagraditi lovce koji odstrele šakale

Poslednjih nekoliko godina u Vojvodini ima sve više šakala. Prave veliku štetu na lovištima, a neretko dolaze i do kuća, gde se pare sa domaćim psima. Lovci dobro znaju kakva je napast šakal, a da bi ih istrebili očekuju pomoć lokalnih samouprava.

Iskusni lovci kažu da šakala nije lako uloviti, oni su veoma oprezni. Bačkopalanački lovac Igor Zolnjan, uspeo je da, za jedno veče odstreli čak tri šakala.

“Kod svih divljih životinja, šakala, vuka, divlje svinje, ženke su vođe čopora. Ona je pobegla, a tri šakala iz čopora sam ustrelio sa tri metka. Bili su udaljeni 200, 250 metara kruga. Retke su prilike da lovac odstreli tri šakala u jednom lovu. Poslužilo me je dobro oko i lovačka sreća“, priča za RTV lovac.

Bačka Palanka je lovište, koje gazduje sa 19.000 hektara. Igor je do sada ulovio trideset i osam šakala.

“Šakala u Vojvodini zovu-vuk iz trske. Lovci to znaju, on nema prirodnog neprijatelja. Viđao sam čopore po osam komada. Čovek to mora da doživi, jako zavijaju, neprijatno je. Imamo slučaj, kada se u Vinkovcima, šakal pario sa domaćim psom, dobijamo divlje pse“, ističe on.

Šakal je ozbiljan predator. Lovi zečeve, fazane, jerebice, prepelice. Lokalna samouprava, trebalo bi da stimuliše lovce koji odstrele šakala. Primera radi, u Zrenjaninu, lovac koji ulovi šakala, od grada dobije pet hiljada dinara.

(RTV)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.