sreda, maj 22, 2019
Naslovna / Vesti / Najčešće se razvode Vojvođani!

Najčešće se razvode Vojvođani!

Svaki treći brak u Vojvodini završi se razvodom, pokazuje zvanična statistika.

Vojvodina prednjači kao region u kom se razvede ubedljivo najviše brakova u Srbiji, a poslednjih godina stopa razvoda je znatno veća nego u drugim krajevima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Vojvodini su prošle godine na 1.000 sklopljenih, razvedena čak 304 braka, dok je taj broj za region Šumadije i zapadne Srbije manji za čak 60 odsto jer se u tim krajevima na istom broju oženjenih i udatih razvede svega 180 ljudi. Više ljudi razvede se u južnoj i istočnoj Srbiji, oko 250, i u Beogradu, ali je ta stopa znatno manja od one u Vojvodini.

Valentina Sokolovska, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koja se bavi demografijom, kaže da su u centralnoj Srbiji izraženije tradicionalne vrednosti, dok to u Vojvodini nije slučaj.

– Zato više razvoda ima u Vojvodini. Tu je i činjenica da su žene u Vojvodini emancipovanije i obrazovanije pa se lakše odlučuju na razvod – kaže ona.

Sociolog dr Dragan Koković kaže da je veći broj razvoda povezan sa duhom vremena.

– Mnogo se toga promenilo, nema više patrijarhalnog obrasca, već se otišlo u drugu krajnost. Vojvodina je poznata i po beloj kugi, a kada bračni partneri nemaju dece, nego u braku žive zbog nekog interesa, lakše se razvode – smatra Koković. On dodaje da partneri više nisu jako emotivno povezani.

– Brak se sveo na ugovorni odnos, partneri imaju malo vremena jedni za druge, a satisfkacija i popunjavanje emotivnih praznina se traže u neverstvu – dodaje on.

Aleksandar Šibul, psihoterapeut koji vodi bračna savetovanja, kaže da se brakovi najčešće raspadaju zbog nedostatka bliskosti i ljubavi.

– Problem su trčanje za poslom, za karijerom, stalno odsustvo od kuće, razlozi razvoda su i stalni konfliktni odnosi među partnerima, prečeste svađe. Pojedini se venčaju kao vrlo mladi i posle nekog vremena više ne mogu da podnesu život sa tom osobom – kaže Šibul.

On dodaje da je praksa kod njega pokazala da se Vojvođani često razvode zbog bolesti zavisnosti.

– Kocka i alkoholizam su vrlo čest problem i dolazi do razvoda jer osoba ne želi da prizna zavisnost. Nisu tu krivi samo muškarci, poslednjih godina zabeleženo je sve više slučajeva alkoholizma kod žena koji su takođe razlog razvoda – kaže Šibul. Prema njegovom mišljenju, neverstvo nije uzrok već posledica otuđenosti partnera.

Vest u celosti možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.