петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Најчешће се разводе Војвођани!

Најчешће се разводе Војвођани!

Сваки трећи брак у Војводини заврши се разводом, показује званична статистика.

Војводина предњачи као регион у ком се разведе убедљиво највише бракова у Србији, а последњих година стопа развода је знатно већа него у другим крајевима.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Војводини су прошле године на 1.000 склопљених, разведена чак 304 брака, док је тај број за регион Шумадије и западне Србије мањи за чак 60 одсто јер се у тим крајевима на истом броју ожењених и удатих разведе свега 180 људи. Више људи разведе се у јужној и источној Србији, око 250, и у Београду, али је та стопа знатно мања од оне у Војводини.

Валентина Соколовска, ванредни професор на Филозофском факултету у Новом Саду, која се бави демографијом, каже да су у централној Србији израженије традиционалне вредности, док то у Војводини није случај.

– Зато више развода има у Војводини. Ту је и чињеница да су жене у Војводини еманципованије и образованије па се лакше одлучују на развод – каже она.

Социолог др Драган Коковић каже да је већи број развода повезан са духом времена.

– Много се тога променило, нема више патријархалног обрасца, већ се отишло у другу крајност. Војводина је позната и по белој куги, а када брачни партнери немају деце, него у браку живе због неког интереса, лакше се разводе – сматра Коковић. Он додаје да партнери више нису јако емотивно повезани.

– Брак се свео на уговорни однос, партнери имају мало времена једни за друге, а сатисфкација и попуњавање емотивних празнина се траже у неверству – додаје он.

Александар Шибул, психотерапеут који води брачна саветовања, каже да се бракови најчешће распадају због недостатка блискости и љубави.

– Проблем су трчање за послом, за каријером, стално одсуство од куће, разлози развода су и стални конфликтни односи међу партнерима, пречесте свађе. Поједини се венчају као врло млади и после неког времена више не могу да поднесу живот са том особом – каже Шибул.

Он додаје да је пракса код њега показала да се Војвођани често разводе због болести зависности.

– Коцка и алкохолизам су врло чест проблем и долази до развода јер особа не жели да призна зависност. Нису ту криви само мушкарци, последњих година забележено је све више случајева алкохолизма код жена који су такође разлог развода – каже Шибул. Према његовом мишљењу, неверство није узрок већ последица отуђености партнера.

Вест у целости можете прочитати овде.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.