субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / НАСИЉЕ НАД ДЕЦОМ: „Надлежни често не желе да га виде“

НАСИЉЕ НАД ДЕЦОМ: „Надлежни често не желе да га виде“

Заменица заштитника грађана изјавила да надлежни органи у Србији не препознају на адекватан начин насиље над децом.

Гордана Стевановић казала је агенцији Бета да професионалци у великом броју случајева, и кад имају сазнање о насиљу, не реагују на адекватан начин, не пружају праву подршку ни жртви нити њеној породици, што је кључно да би се дете заштитило на правилан начин и оспособило за даљи живот.

– Често професионалци не препознају насиље или не желе да га виде, минимизују га и не пружају праве услуге, које су потребне таквој деци – рекла је она и додала да се од 409 притужби, које је заштитник грађана примио у области права детета, око 160 односи на насиље над децом.

Гордана Стевановић је казала да су деца која живе и раде на улицама најчешће жртве сексуалног злостављања и искоришћавања, али да постоје и деца коју сексуално злоставља неко из породичног окружења.

– Посебно осетљива категорија су деца која живе и раде на улицама и таква деца су подложна да буду жртве сексуалног искоришћавања. Нажалост, постоје деца која су у свом породичном окружењу жртве сексуалног злостављања и искоришћавања – рекла је заменица заштитника грађана.

Она је оценила и да је проблематичнио и то што професионалци међусобно не размењују информације што је, како сматра, неопходно да би се заштитило дете које трпи насиље.

– Важно је да у процес буду укључене у школе и надлежне институције – рекла је она и додала да систем недовољно ради на оснаживању жртве и њене породице, као и да не припрема дете за одлазак у суд.

Она је рекла да су пропусти система видљиви у случајевима саслушања деце жртава сексуалног искоришћавања и злостављања, јер у већини случајева деца су саслушавана у судници или кабинету судије, уз присуство окривљеног, због чега су деца доживљавала стрес и поново преживљавала трауме.

– Систем даје могућности да се користе „скрин собе“. Имамо их у одређеним јединицама локалне самоуправе, али професионалци их не користе. Имамо ситуацију да сваки систем саслушава дете за себе

– Центар за социјални рад, па полиција, па тужилаштво, па судови – рекла је Стевановић, и додала да је у једном случају дете саслушаван седам пута.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.