utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / NASILJE NAD DECOM: „Nadležni često ne žele da ga vide“

NASILJE NAD DECOM: „Nadležni često ne žele da ga vide“

Zamenica zaštitnika građana izjavila da nadležni organi u Srbiji ne prepoznaju na adekvatan način nasilje nad decom.

Gordana Stevanović kazala je agenciji Beta da profesionalci u velikom broju slučajeva, i kad imaju saznanje o nasilju, ne reaguju na adekvatan način, ne pružaju pravu podršku ni žrtvi niti njenoj porodici, što je ključno da bi se dete zaštitilo na pravilan način i osposobilo za dalji život.

– Često profesionalci ne prepoznaju nasilje ili ne žele da ga vide, minimizuju ga i ne pružaju prave usluge, koje su potrebne takvoj deci – rekla je ona i dodala da se od 409 pritužbi, koje je zaštitnik građana primio u oblasti prava deteta, oko 160 odnosi na nasilje nad decom.

Gordana Stevanović je kazala da su deca koja žive i rade na ulicama najčešće žrtve seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja, ali da postoje i deca koju seksualno zlostavlja neko iz porodičnog okruženja.

– Posebno osetljiva kategorija su deca koja žive i rade na ulicama i takva deca su podložna da budu žrtve seksualnog iskorišćavanja. Nažalost, postoje deca koja su u svom porodičnom okruženju žrtve seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja – rekla je zamenica zaštitnika građana.

Ona je ocenila i da je problematičnio i to što profesionalci međusobno ne razmenjuju informacije što je, kako smatra, neophodno da bi se zaštitilo dete koje trpi nasilje.

– Važno je da u proces budu uključene u škole i nadležne institucije – rekla je ona i dodala da sistem nedovoljno radi na osnaživanju žrtve i njene porodice, kao i da ne priprema dete za odlazak u sud.

Ona je rekla da su propusti sistema vidljivi u slučajevima saslušanja dece žrtava seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja, jer u većini slučajeva deca su saslušavana u sudnici ili kabinetu sudije, uz prisustvo okrivljenog, zbog čega su deca doživljavala stres i ponovo preživljavala traume.

– Sistem daje mogućnosti da se koriste „skrin sobe“. Imamo ih u određenim jedinicama lokalne samouprave, ali profesionalci ih ne koriste. Imamo situaciju da svaki sistem saslušava dete za sebe

– Centar za socijalni rad, pa policija, pa tužilaštvo, pa sudovi – rekla je Stevanović, i dodala da je u jednom slučaju dete saslušavan sedam puta.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.