sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / Naučni skup u Bačkoj Palanci: EPISKOPI EPARHIJE BAČKE – EPARHIJA BAČKA KROZ VEKOVE

Naučni skup u Bačkoj Palanci: EPISKOPI EPARHIJE BAČKE – EPARHIJA BAČKA KROZ VEKOVE

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog Gospodina dr Irineja, Pravoslavna Eparhija bačka – Crkvena opština Bačka Palanka i Društvo nastavnika istorije Bačke Palanke organizuju 21. oktobra 2017. godine u Vili Grande Bačkoj Palanci naučni skup Episkopi Eparhije bačke – Eparhija bačka kroz vekove. Na ovom naučnom skupu rezultate svojih istraživanja predstaviće renomirana imena iz oblasti istorije, teologije, istorije kulture i umetnosti, arhivistike i srodnih naučnih disciplina.

Od prvog Episkopa bačkog čije ime je sačuvano, Mitropolita segedinskog Filipa sa početka XVI veka, do danas istorija je sačuvala imena 33 episkopa. Njihovi životopisi, duhovna delatnost, nacionalni i kulturni rad zaslužuju pažnju istorijske nauke, koja pojedinačnim pristupom svakom od episkopa može da nam donese nova saznanja o njihovoj pastirskoj i istorijskoj misiji, značaju i ličnom podvigu. Eparhija bačka takođe predstavlja zahvalnu temu za istoriografska istraživanja, koja uvek teže ka novim otkrićima i promišljanjima. Prostor na kome se nalazi Eparhija predstavlja sastavni deo kulturne, istorijske, političke mape evropskih zbivanja i kao neraskidiva veza i most povezuje različite kulture i narode koji žive na tom području. Bogato istorijsko nasleđe Eparhije bačke nastalo u vremenskom periodu od XVII do XX veka nudi dovoljno tema za istraživače iz različitih naučnih oblasti.


Tematski naučni skup nacionalnog značaja ima za cilj da sagleda ulogu i značaj Eparhije bačke kroz istoriju. Kroz susret istoričara, teologa, istoričara umetnosti i arhivista koji će izneti rezultate svojih istraživanja o ovim temama, doći će se do novih saznanja, koja su vrlo važna za razumevanje kulturno-istorijskog značaja prostora Vojvodine za srpski narod, a naročito Bačke kao njenog sastavnog dela sa Novim Sadom koji je bio centar srpskog preporoda u XIX veku.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.