понедељак, октобар 16, 2017
Насловна / Вести / Његове кобасице јео Тито и руски генерали

Његове кобасице јео Тито и руски генерали

Преко пола века, прве недеље фебруара у Полојској шуми, негде на пола пута од Челарева ка Бачкој Паланци одржава се холестеролско такмичење које се до пре пар година звала просто „Кобасицијада“, а од ономаде Фестивал кобасица, кулења и сланине.

Ове године, а кажу да је кобасица најбитнија, најбољу кобасицу приказао је и понудио за мезе Душан Медвеђ, комшија из Бегеча, иначе пензионисани месар. Победити у Полојској шуми овде није мала ствар, јер овде се, за разлику од неких сличних такмичења не оцењује тежина, или дужина кобасица, већ стручна комисија бира најукуснију. Стандарди су високи, јер председник комисије за оцењивање, скоро пола века, је чика Миле Ристић из Бачке Паланке, магистар тегнологије меса, а најужа специјалност су му баш кобасице и кулен. Довољно је рећи да је у време велике Југославије чика Миле био шеф производње у петрињском „Гавриловићу“ из кога је дневно излазило по 10 тона кобасица и других прерађевина од меса.

О сваком победнику до сада овде се прича до следеће „Кобасицијаде“, али о овогодишњем који је међу 100-тињак такмичара освојио велики пехар као апсолутни победник и дводневни на Златибору, мало се знало. Тачније знали су само они који добро познају тајне заната справљења кобасица и кулења јер о Душку се  доста писало и причало у медијима последњих деценија прошлог века. Наиме, он је својевремено правио кобасице и кулење од меса муфлона, и то ни мање ни више него за Тита када би боравио у председничкој резиденцији у Карађорђеву. Јели су његове специјалитете, осим маршала и Чаушеску, Јељцин, руски научници који су радили у нуклеарном центру код града Костроме, генерали… Медвеђ је радио и као инструктор, а прави је велемајстор када је реч о сервирању, односно аранжирању кобасице, кулена, сувог меса. Они који су видели како ради кажу да је прави мајстор за меснату икебану.

– Дошао сам да се такмичим на паланачкој кобасицијади и да проверим себе да ли сам можда „заборавио“ да радим оно што сам радио целог живота – прича Медвеђ. – Видим да сам још у форми, али видим и да ме људи нису заборавили. Месарску каријеру почео сам 70-тих година прошлог века у некадашњој новосадској „Центрославији“. Шефови су одмах приметили да умем вешто да сортирам месо. Једног дана позову ме Паја Црнојачки, тадашњи генерални директор и Пера Теларов. Кажу да управник Титове резиденције у Карађорђеву Драго Маленица тражи да ја с времена на време за Тита припремим сушено месо и кулен. Није било свеједно, јер зна се да је до Тита могао доћи мали број људи, а спремати за њега храну!!! Осим кобасица спремао сам и гулаше у котлићу од меса дивљачи, али и рибље чорбе, а правио сам маршалу и пихитије које је он обожавао и звао их „паче“. Мало је чудно да никада нисам био у председничкој резиденцији нити се срео са Титом, а маршал је, ето јео храну коју сам ја справљао – прича чувени мајстор Душко.

Душан каже да и данас, на пример, словачки кулен припрема по рецептури старој преко 300 година коју су његови преци, а и отац и деда били су месари у Бачком Петровцу и Бегечу, донели из околине Братиславе, села Медвеђ, па отуда и презиме.

– Кулен од муфлонског меса први пут сам правио за потребе маршала – сећа се Душан. – Компликован је то посао, јер када се природна црева напуне, кулен мора да се суши у пушници на промаји од шест месеци до године, а одими се само пар пута хладним димом који прави црвена врба или трешња, јер тада кулен добија црвену боју. Када сам ја правио, а и сада то урадим,  за словачки кулен користио сам најквалитетније свињско месо и додавао магареће месо. Поред свих зачина иде ким, алева паприка са којом не треба претеривати, јер ако се приликом сечења кулен мрви није добро… – упозорава Душко.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *