četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / Notar odlazak do nepokretnih naplaćuje 3.240 dinara

Notar odlazak do nepokretnih naplaćuje 3.240 dinara

Penzioneri u Srbiji koji primaju penzije iz inostranstva moraju u određenim vremenskim intervalima – obično jednom godišnje – da stranim penzionim fondovima dostavljaju overene potvrde o životu. One su, kako navodi Zavod za socijalno osiguranje Srbije, dokaz da je penzioner živ i isplatilac može nesmetano nastaviti da uplaćuje penzionerske prinadležnosti. Nedostavljanje potvrde o životu u određenom roku pak ima za posledicu obustavu isplate penzije.

Zato penzioneri treba da poštuju zahtev stranih fondova o dostavi potvrde o životu. Overu u Srbiji mogu obaviti u Fondu PIO, zatim kod opštinskog organa uprave, suda, javnog beležnika, diplomatsko-konzularnih službi, i to na osnovu ličnog prisustva i uz ličnu kartu ili pasoš.

Međutim, od 1. marta ove godine overa Potvrde o životu moguća je samo kod javnih beležnika u opštinama u kojima su oni imenovani. Penzioneri kod notara plaćaju mnoge usluge koje su do sada bile besplatne. Tako opštinari nisu naplaćivali ni izalazak na teren radi izdavanja potvrde o životu, koja je mnogim penzionerima potrebna zbog inostranih penzija. Notari tu uslugu naplaćuju, pa potvrda o životu da je nepokretan penzioner živ košta 3.240 dinara. Od tog iznosa izlazak na teren košta 2.700 dinara, a sama potvrda 540. Za overu potpisa kod notara građanin treba da plati 360 dinara. od toga je 60 dinara PDV, a 300 je nagrada beležnika, od koje 30 odsto ide ponovo državi na ime poreza.

Do sada je overa dokumentacije za ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć bila besplatna u opštinama, a sada se za nju javnim notarima mora platiti. Isto važi i za medicinsku dokumentaciju za podnošenje zahteva za invalidninu ako se prilažu overene fotokopije dokumenata.

Izmenama beležničke tarife, osim državnih organa i posebnih organizacija, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, plaćanja nagrade i naknade troškova oslobođene su i ustanove osnovane od države Srbije, autonomnih pokrajina odnosno opština, kao i Crveni krst. Overa prepisa ili fotokopija isprava besplatna je i za ostvarenje invalidske zaštite i zaštite civilnih invlida rata. Naknada se ne plaća za akte koji se koriste za ostvarivanje prava u skladu s propisima kojima se uređuje finansijska podrška porodici s decom, kao i u pokrenutom posutupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja. Besplatna je i overa dokumenta za upis u vrtiće, škole i prvi put na fakultet, kao i za nezaposlene koji overavaju dokumenta potrebna za zapošljavanje.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.