nedelja, april 5, 2020
Naslovna / Vesti / Nova odluka o parkiranju u Bačkoj Palanci

Nova odluka o parkiranju u Bačkoj Palanci

BAČKA PALANKA: Odbornici Skupštine opštine Bačka Palanka usvojili su novu Odluku o parkiranju kojom su utvrđeni uslovi i način parkiranja vozila na javnim parkiralištima obeleženim propisnom saobraćajnom signalizacijom.

Odlukom su precizirane i vrste, upravljanje i održavanje javnih parkirališta i način naplate usluga njihovog korišćenja, kao i kaznene odredbe.

„Odluku o parkiranju je iniciralo Javno komunalno preduzeće, a razmotrio ju je Savet za bezbednost u saobraćaju opštine i sa određenim izmenama uputio je pred odbornike“, kaže Zoran Baćina, načelnik Odeljenja za privredu opštinske uprave.

„Osnovni razlozi za donošenje ovakve odluke su bili problemi pri naplati usluga parkiranja kao komunalne delatnosti, a definisan je i način izdavanja dnevne parking karte koja se uvodi umesto posebne cene parkiranja. Takođe, ovim dokumentom detaljnije su određeni načini rezervacije parking mesta kao i uklanjanja vozila.“

Za građane je najvažnije da znaju kakve su kaznene odredbe za fizička lica koja se ne pridržavaju ove odluke. Priprećeno je, naime, kaznom u iznosu od 5.000 dinara!

U Odluci o parkiranja, između ostalog, navedeno je da je korisnik parkirališta obavezan da plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja i zoni parkiranja, kao i da koristi parking mesto u skladu saobraćajnim znakom i drugom vertikalnom i horizntalnom signalizacijom kojom je ono označeno. Korišćenje posebnih javnih parkirališta naplaćuje se u vremenu od 7 do 20 sati radnim danom, subotom od 7 do 14 sati, a nedeljom i državnim praznicima se parkiranje ne plaća. Od obaveza plaćanja parkinga na posebnim javnim površinama izuzeta su vozila ovdašnjeg Doma zdravlja, policije, Vojske Srbije, vatrogasna vozila, vozila inspekcijskih službi i vozila koja imaju vidno istaknutu oznaku osobe sa invaliditetom.

„Parking karte se, prema odredbama ove Odluke, mogu kupiti kao satne, višesatne, dnevne, mesečne ili godišnje“,  dodaje Baćina. „Satne i višesatne parking karte mogu se platiti i elektronskim putem slanjem SMS poruke. Definisane su i zabrane parkiranja i zaustavljanja na javnim zelenim površinama, dečijim igralištima i mestima za rekreaciju  kao i parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku. Odluka se odnosi i na zabranu parkiranja neispravnog ili havarisanog vozila, priključnog vozila bez sopstvenog pogona ili zauzimanje parking mesta izvođenjem građevinskih ili bilo kakvih drugih radova, pranje, popravka vozila i slično.“

Nadzorni odbor JKP „Komunalprojekt“ treba da odredi cene ovih usluga, a Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u opštinskom Službenom glasniku.

Tekst i foto: M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

2 Komentari

  1. Čist lopovluk 🙁

  2. Mojim roditeljima se odbijalo od plata da bi se u BP napravio parking i ako ne zivim u BP . I sada mi vi naplacujete parking , Tako je lako biti pametan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.