Насловна / Вести / Нови закон доноси и веће цене вртића
ФОТО: 021

Нови закон доноси и веће цене вртића

Према новом закону о образовању и васпитању, који је пред посланицима, цене вртића би могле да се повећају.

Наиме, према предлогу тог закона, локалне самоуправе неће морати више да дотирају 80 одсто економске цене боравка деце у предшколским установама, као што је то до сада био случај, наводи „Блиц“.

Лист подсећа да су родитељи до сада плаћали 20 одсто од економске цене за боравак деце у вртићима. Међутим, како се наводи, по предлогу новог закона локалне самоуправе ће бити у обавези да финансирају „до 80 одсто“ те цене, што би аутоматски могло да доведе до тога да ће родитељи морати да плаћају ту разлику.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је у плану да се изради социјална карта родитеља, како би се праведније одредило плаћање, јер, како каже, „нема смисла да људи различитих прихода плаћају исту цену“. Он је рекао и да има оних који су богати и који користе вртић јер је јефтин, а онда нема средсатава за оне који су сиромашнији, додао је он током расправе у Скупштини Србије.

Економска цена вртића се разликује од града до града. Најскупље је у Београду, где та цена износи око 27.900 динара. Пошто град дотира 80 одсто, родитељи за боравак малишана у предшколским установама издвајају нешто више од 5.500 динара.

(Blic)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *