četvrtak, jun 27, 2019
Naslovna / Vesti / Novi zakon donosi i veće cene vrtića
FOTO: 021

Novi zakon donosi i veće cene vrtića

Prema novom zakonu o obrazovanju i vaspitanju, koji je pred poslanicima, cene vrtića bi mogle da se povećaju.

Naime, prema predlogu tog zakona, lokalne samouprave neće morati više da dotiraju 80 odsto ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama, kao što je to do sada bio slučaj, navodi „Blic“.

List podseća da su roditelji do sada plaćali 20 odsto od ekonomske cene za boravak dece u vrtićima. Međutim, kako se navodi, po predlogu novog zakona lokalne samouprave će biti u obavezi da finansiraju „do 80 odsto“ te cene, što bi automatski moglo da dovede do toga da će roditelji morati da plaćaju tu razliku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u planu da se izradi socijalna karta roditelja, kako bi se pravednije odredilo plaćanje, jer, kako kaže, „nema smisla da ljudi različitih prihoda plaćaju istu cenu“. On je rekao i da ima onih koji su bogati i koji koriste vrtić jer je jeftin, a onda nema sredsatava za one koji su siromašniji, dodao je on tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Ekonomska cena vrtića se razlikuje od grada do grada. Najskuplje je u Beogradu, gde ta cena iznosi oko 27.900 dinara. Pošto grad dotira 80 odsto, roditelji za boravak mališana u predškolskim ustanovama izdvajaju nešto više od 5.500 dinara.

(Blic)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.