субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Обавезно погледајте савет стручњака за свињокољ

Обавезно погледајте савет стручњака за свињокољ

Новембар је месец кад почиње главна сезона свињокоља.

Клање свиња ради се целе године али крај јесени и почетак зиме је сезона клања и прављење специјалитета од меса, кобасица, кулења, шунке, сланине, шваргле итд.

Сви смо сведоци да се мења клима, све су топлије зиме тако да се помера и свињокоља. Међутим, традиција је ипак да крајем јесени крећемо полако са спремањем меса за зиму и следећу годину. Све више се отварају нови хипермаркети, продавнице, месаре али ипак још увек наш народ узгаја свиње и сам прави сухомеснате и друге производе од меса.

Задњи квартал године је актуелан и нејлепши део ловне сезоне тако да крећу и погонски ловови на дивље свиње и прављње кобасица и кулена од дивљачи. Наравно да би све то спремили наша обавеза је да прегледамо месо на ТРИХИНЕЛУ СПИРАЛИС паразита који може да нам направи здравствене проблеме ако поједемо заражено и не прегледано месо.

Трихинела Спиралис је болест која се преноси са заражене животиње (нејчешће свиње) на човека. Трихинела спиралис Хелминтозооноза, болест карактеристична изазивањем ентеритиса ,упала црева и упалом мишића које изазива ларва трихинеле спиралис . Поред Трихинеле Спиралис од које обољевају месоједи, човек, глодавци постоје и друге врсте Трихинеле као Трихинела натива ,Трихинела псеудоспиралис , Трихинела бритови идруге које за нас нису значајне.

Човек се најчешће зарази пошто поједе недовољно термички обрађено месо, то јест сухомеснате производе: кобасица, шунка, сланина итд. Поред свињског меса човек се може заразити конзумирањем меса од медведа ,јазавца итд.

Да би се заразила, свиња или животиња мора појести месо од зараженне животиње пацова, лисице итд. Када човек поједе заражено месо, за једно 7 дана пошто је месо доспело у желудац, желудачни сокови и киселина пепсин га разлажу, ослободе чауру и ослободе ларве и ту у цреву долази до парења мушких и женских ларви и до њиховог размножавања муђке ларве умиру и изметом излазе напојле, а женске ларве кроз црево иду даље крвотоком до мишица где се учауре.

Ларве имају изглед лимуна и могу остати учаурене и до 35 година. Ларве у трулом месу могу издржати 4 месеца а у замрзивачу на минус 20 Ц 3 недеље и дуже. У сухомеснатим производима издрже и годину дана. Ако узмемо у обзир топлоту, ларве издрже до плус 70 степени а после тога угињавају. У једном граму зараженог меса може бити од 4000 до 12000 ларви тако да у свињи може бити до 170000000 ларви а човеку је довољно да се зарази 2000 ларви и да дође до клиничких симптома.

Код човека (ако се поједе заражено месо) за 4 до 6 дана долази до пролива, температуре, повраћања, отицња капака, боловима у мишићима. Од лабораторије до повећања белих крвних зрнаца еозинофилије, болест се залечи а могућ је и смртни исход, међутим редак је на сву срећу.

Неки научници тврде да ко преболи Трихинелу има већу отпорност на неке врсте малигних обољења.

Превентива је једина могућа заштита, кување печење и метода компресије прегледа меса зе домаће свиње, а за дивље свиње метода дигестије су методе које спречавају клиничку појаву симптома трихинеле што не значи да конзумирањем нисмо унели неку ларву у организам.

Апелујем да се месо носи на преглед у овлашћену ветеринарску установу где се добије рачун и потврда за прегледано месо. Цена прегледа је 400 динара.

[ABTM id=516]

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.