subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Obavezno pogledajte savet stručnjaka za svinjokolj

Obavezno pogledajte savet stručnjaka za svinjokolj

Novembar je mesec kad počinje glavna sezona svinjokolja.

Klanje svinja radi se cele godine ali kraj jeseni i početak zime je sezona klanja i pravljenje specijaliteta od mesa, kobasica, kulenja, šunke, slanine, švargle itd.

Svi smo svedoci da se menja klima, sve su toplije zime tako da se pomera i svinjokolja. Međutim, tradicija je ipak da krajem jeseni krećemo polako sa spremanjem mesa za zimu i sledeću godinu. Sve više se otvaraju novi hipermarketi, prodavnice, mesare ali ipak još uvek naš narod uzgaja svinje i sam pravi suhomesnate i druge proizvode od mesa.

Zadnji kvartal godine je aktuelan i nejlepši deo lovne sezone tako da kreću i pogonski lovovi na divlje svinje i pravljnje kobasica i kulena od divljači. Naravno da bi sve to spremili naša obaveza je da pregledamo meso na TRIHINELU SPIRALIS parazita koji može da nam napravi zdravstvene probleme ako pojedemo zaraženo i ne pregledano meso.

Trihinela Spiralis je bolest koja se prenosi sa zaražene životinje (nejčešće svinje) na čoveka. Trihinela spiralis Helmintozoonoza, bolest karakteristična izazivanjem enteritisa ,upala creva i upalom mišića koje izaziva larva trihinele spiralis . Pored Trihinele Spiralis od koje oboljevaju mesojedi, čovek, glodavci postoje i druge vrste Trihinele kao Trihinela nativa ,Trihinela pseudospiralis , Trihinela britovi idruge koje za nas nisu značajne.

Čovek se najčešće zarazi pošto pojede nedovoljno termički obrađeno meso, to jest suhomesnate proizvode: kobasica, šunka, slanina itd. Pored svinjskog mesa čovek se može zaraziti konzumiranjem mesa od medveda ,jazavca itd.

Da bi se zarazila, svinja ili životinja mora pojesti meso od zaraženne životinje pacova, lisice itd. Kada čovek pojede zaraženo meso, za jedno 7 dana pošto je meso dospelo u želudac, želudačni sokovi i kiselina pepsin ga razlažu, oslobode čauru i oslobode larve i tu u crevu dolazi do parenja muških i ženskih larvi i do njihovog razmnožavanja muđke larve umiru i izmetom izlaze napojle, a ženske larve kroz crevo idu dalje krvotokom do mišica gde se učaure.

Larve imaju izgled limuna i mogu ostati učaurene i do 35 godina. Larve u trulom mesu mogu izdržati 4 meseca a u zamrzivaču na minus 20 C 3 nedelje i duže. U suhomesnatim proizvodima izdrže i godinu dana. Ako uzmemo u obzir toplotu, larve izdrže do plus 70 stepeni a posle toga uginjavaju. U jednom gramu zaraženog mesa može biti od 4000 do 12000 larvi tako da u svinji može biti do 170000000 larvi a čoveku je dovoljno da se zarazi 2000 larvi i da dođe do kliničkih simptoma.

Kod čoveka (ako se pojede zaraženo meso) za 4 do 6 dana dolazi do proliva, temperature, povraćanja, oticnja kapaka, bolovima u mišićima. Od laboratorije do povećanja belih krvnih zrnaca eozinofilije, bolest se zaleči a moguć je i smrtni ishod, međutim redak je na svu sreću.

Neki naučnici tvrde da ko preboli Trihinelu ima veću otpornost na neke vrste malignih oboljenja.

Preventiva je jedina moguća zaštita, kuvanje pečenje i metoda kompresije pregleda mesa ze domaće svinje, a za divlje svinje metoda digestije su metode koje sprečavaju kliničku pojavu simptoma trihinele što ne znači da konzumiranjem nismo uneli neku larvu u organizam.

Apelujem da se meso nosi na pregled u ovlašćenu veterinarsku ustanovu gde se dobije račun i potvrda za pregledano meso. Cena pregleda je 400 dinara.

Piše Patrik Kollar

Dr.vet.med. Patrik Kollar

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.