subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Od danas pojačane kontrole granica EU, moguće gužve na ulazima u Hrvatsku

Od danas pojačane kontrole granica EU, moguće gužve na ulazima u Hrvatsku

Od danas počinju sistematske provere na granicama Evropske unije za sve putnike zbog novih pravila, prema kojima zemlje članice Šengenskog prostora imaju obavezu uvođenja pojačanog sistema provere na svojim graničnim prelazima.

U dosadašnjoj praksi bilo je dovoljno da službenici obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom proverom dokumenata građana EU. Sada će se i njihova dokumenta proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene dokumente.

Službenici granične policije će, na primer, detaljno proveravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu. Ova uredba o sistemskim proverama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Da bi se izbegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savetuju da provere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u poslednje dve godine oni bili izgubljeni ili oštećeni. To je potrebno da bi se uverili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Treba da provere i da li su njihova dokumenta (lične karte, pasoši) važeća, kao i informacije o stanju na graničnim prelazima pre polaska na putovanje, zatim da izaberu granične prelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili da kreću na putovanje u delovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje. Putnicima se savetuje da izbegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda, te da budu strpljivi i slede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.

Ove sistematske provere su uvedene u cilju sprečavanja bilo kakvih pretnji za unutrašnju sigurnost i javni red država članica EU. Podseća se i da je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima i mlečne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Moguća duža zadržavanja na granici sa Mađarskom i Hrvatskom

Mađarska policija upozorila je da su od danas moguća duža zadržavanja na graničnim prelazima sa Srbijom i Hrvatskom. Granične kontrole će biti strože i obavezne, po direktivi Evropske unije.

„I prilikom ulaska i izlaska će se kod svih kontrolisati putne isprave, da bi se predupredile zloupotrebe ukradenih dokumenata, njihovog protivzakonitog korišćenja, izgubljenih ili dokumenata kojima je istekla važnost, te će se vršiti provera sa nacionalnim i međunarodnim elektronskim bazama podataka“, navela je policija.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Hrvatska, u skladu sa izmenama šengenskih propisa, od danas ima obavezu da na svim graničnim prelazima na spoljnoj, ali i unutrašnjoj granici Evropske unije proverava sve putnike dostupne kroz baze podataka, što može stvoriti veće gužve na granicama.

Podseća se da se do sada nisu obavljale sistemske provere državljana zemalja članica EU, a izmene znače da će se sada sistematski proveravaju i te kategorije osoba. Državljani trećih zemalja za ulazak u Hrvatsku moraju da imaju validnu putnu ispravu koja im omogućava prelazak granice, koja mora da važi bar tri meseca nakon planiranog datuma odlaska s područja država članica, navodi se u saopštenju.

Takodje, putnici moraju da opravdaju svrhu i uslove nameravanog boravka i moraju imati dovoljno novca za vreme trajanja boravka, kao i za povratak u njihovu matičnu zemlju ili za tranzit do treće zemlje za koju su sigurni da će ih prihvatiti.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.