Насловна / Вести / Од данас појачане контроле граница ЕУ, могуће гужве на улазима у Хрватску

Од данас појачане контроле граница ЕУ, могуће гужве на улазима у Хрватску

Од данас почињу систематске провере на границама Европске уније за све путнике због нових правила, према којима земље чланице Шенгенског простора имају обавезу увођења појачаног система провере на својим граничним прелазима.

У досадашњој пракси било је довољно да службеници обаве основну контролу путника једноставном провером докумената грађана ЕУ. Сада ће се и њихова документа проверавати у Шенгенском систему информација (СИС), Интерполовој бази података украдених и изгубљених докумената, те државној бази података за украдене, злоупотребљене, изгубљене и оштећене документе.

Службеници граничне полиције ће, на пример, детаљно проверавати путне документе свих особа помоћу специјалних читача, документ по документ, на сваком граничном прелазу. Ова уредба о системским проверама не предвиђа било какве изузетке.

Да би се избегле евентуалне неугодности, свим путницима се саветују да провере статус својих докумената, посебно уколико су у последње две године они били изгубљени или оштећени. То је потребно да би се уверили да су подаци о документима тачно унесени у државним и осталим базама података.

Треба да провере и да ли су њихова документа (личне карте, пасоши) важећа, као и информације о стању на граничним прелазима пре поласка на путовање, затим да изаберу граничне прелазе са мањом фреквенцијом саобраћаја или да крећу на путовање у деловима дана и седмице када су гужве уобичајено мање. Путницима се саветује да избегавају путовања током викенда, осим уколико је резервисан такав аранжман који почиње и завршава у данима викенда, те да буду стрпљиви и следе упутства полицијских службеника на граничним прелазима и унутар земље.

Ове систематске провере су уведене у циљу спречавања било каквих претњи за унутрашњу сигурност и јавни ред држава чланица ЕУ. Подсећа се и да је у ЕУ забрањено уносити месо, па ни у сендвичима и млечне производе, док су воће, поврће, слаткиши, храна за бебе и кућне љубимце допуштени, али у ограниченим количинама.

Могућа дужа задржавања на граници са Мађарском и Хрватском

Мађарска полиција упозорила је да су од данас могућа дужа задржавања на граничним прелазима са Србијом и Хрватском. Граничне контроле ће бити строже и обавезне, по директиви Европске уније.

„И приликом уласка и изласка ће се код свих контролисати путне исправе, да би се предупредиле злоупотребе украдених докумената, њиховог противзаконитог коришћења, изгубљених или докумената којима је истекла важност, те ће се вршити провера са националним и међународним електронским базама података“, навела је полиција.

Хрватско Министарство спољних послова саопштило је да Хрватска, у складу са изменама шенгенских прописа, од данас има обавезу да на свим граничним прелазима на спољној, али и унутрашњој граници Европске уније проверава све путнике доступне кроз базе података, што може створити веће гужве на границама.

Подсећа се да се до сада нису обављале системске провере држављана земаља чланица ЕУ, а измене значе да ће се сада систематски проверавају и те категорије особа. Држављани трећих земаља за улазак у Хрватску морају да имају валидну путну исправу која им омогућава прелазак границе, која мора да важи бар три месеца након планираног датума одласка с подручја држава чланица, наводи се у саопштењу.

Такодје, путници морају да оправдају сврху и услове намераваног боравка и морају имати довољно новца за време трајања боравка, као и за повратак у њихову матичну земљу или за транзит до треће земље за коју су сигурни да ће их прихватити.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Tanjug)

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *