Насловна / Вести / Од маја и рецепти за лекове електронски

Од маја и рецепти за лекове електронски

У здравству се од пролећа уводе новине у издавању лекова. Хроничним болесницима ће се прописивати лекови за шест месеци. На штампање образаца за терапију ће се уштедети два милиона евра на годишњем нивоу.

Лекови ће се од маја издавати на електронски рецепт, сазнају „Вечерње новости“ у Министарству здравља. Да ли ће тада папирни рецепти отићи у историју, или ће паралелно са електронским опстати још неко време, Министарство здравља и Републички фонд здравственог осигурања тек треба да се договоре. Према ономе што се засад зна, електронски рецепт имаће исти рок важења као садашњи папирни, а то је за већину лекова седам дана, рачунајући и дан издавања.

Изузетак су једино антибиотици, за које рецепт важи три дана, као и лекови са Д листе које пацијент може да подигне у року од 30 дана.

Мирослав Певац, задужен за интеграцију Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) у Министарству здравља, каже да је од припрема за увођење електронског рецепта остало још да се на ИЗИС-у покрене апликација и да апотеке интегришу софтвер.

– Једна од великих предности електронског рецепта биће та што ће се терапија за хроничне болести прописивати за шест месеци – говори Певац. – Рецепти ће аутоматски бити издавани за шест месеци, а сукцесивно ће пристизати на реализацију за 30 дана. Пацијенти ће, значи, по терапију код изабраног лекара ићи само једном у пола године.

У Србији се годишње изда 60 милиона рецепата, па је пројекција да ће се само на штампању образаца за терапију уштедети два милиона евра годишње.

– После посете изабраном лекару који је сам, или по препоруци специјалисте, прописао терапију, пацијент ће ићи у било коју апотеку и са здравственом књижицом подићи лек – објашњава Певац. – Апотекар неће имати увид у здравствени картон пацијента, него само у рецепте, реализоване и нереализоване.

У мрежи је око 1.000 апотека. Оне, каже Певац за „Вечерње новости“, имају софтвер, само треба да се интегришу, а са електронским рецептом радиће и приватне апотеке које имају уговор са РФЗО.

– Ми сад помоћу информационог система евидентирамо око 13.000 рецепата у установама које су повезане – каже Певац. – То је око пет одсто укупног броја прописаних рецепата.

Прочитајте и ово

ОБАВЕШТЕЊЕ О СПРОВОЂЕЊУ КАМПАЊЕ „ЗАШТИТИМО СЕ ОД ГРИПА“ ОД 16. ДО 20. ОКТОБРА 2017. ГОДИНЕ

У сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО) и под покровитељством Министарства здравља, Србија учествује у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *