Насловна / Вести / Од понедељка брзину на друму појачано контролишу ноћни радари
Фото: МУП

Од понедељка брзину на друму појачано контролишу ноћни радари

Управа саобраћајне полиције опремљена је са још 50 најсавременијих радарских уређаја за мерење брзине који могу да се користе и у ноћним условима, у шта ће се уверити наши возачи већ почетком следеће недеље.

„Од понедељка, 21. августа и наша саобраћајна полиција ће, баш као и све чланице међународне организације ТИПСОЛ (28 земаља Европе) укључити у акцију појачане контроле брзине возила на друмовима“, каже за Новости Бобан Милинковић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције МУП Републике Србије.

Он додаје да ће посебну пажњу посветити ноћним контролама, што савремени радари омогућавају.

„Истовремено ће се контролисати и алкохолисаност возача јер је вожња под дејством алкохола узрок великог броја несрећа. Статистика је ту јасан показатељ. У последње две године је на нашим друмовима погинуло 1.206 људи, а чак 244 је настрадало у удесима у којима је неки од учесника возио под дејством алкохола. Велики допринос смањењу броја удеса у саобраћају под дејством алкохола даје и акција коју већ 10 година заједнички спроводе Управа саобраћајне полиције МУП Србије и Апатинска пивара ‘Док пијем не возим'“, каже Милинковић.

Просечно се годишње у Србији из саобраћаја искључи око 50.000 возача због недозвољене количине алкохола у крви, док је њих око 10.000 морало да буде задржано на трежњењу.

„Овакве акције дају сјајне резултате, јер делују и превентивно“, каже Милинковић.

Сви правилници неопходни за унапређење безбедности саобраћаја на путевима Србије су завршени, па и онај на који се чека још од 2009, Правилник о техничким прегледима.

„Правилници ће бити усвојени истовремено када и нови закон о безбедности саообраћаја који ће врло брзо ући у скупштинску процедуру“, каже Бобан Милинковић.

Прочитајте и ово

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *