utorak, mart 31, 2020
Naslovna / Vesti / Održan kurs brzog čitanja u Bačkoj Palanci

Održan kurs brzog čitanja u Bačkoj Palanci

BAČKA PALANKA – Škola intelektualnih veština, organizovala je besplatan trening brzog čitanja u Bačkoj Palanci. Nakon samo tri sata treninga, polaznici u proseku čitaju i do pedeset odsto brže i efikasnije nego na početku.
Ta tehnika studentima olakšava pripremu ispita, a zaljubljenicima u knjige pruža mogućnost da za kratko vreme, pročitaju omiljenu literaturu.
Brzo čitanje predstavlja set intelektualnih veština, koje obuhvataju tehnike za napredno čitanje beletristike, informativne ili stručne literature, kao i za pregledanje tekstova ili pretraživanje podataka.

„Čitanje je kao uzimanje mentalnih vitamina, što znači da ono što čitamo to i postajemo. Ljudi često nemaju vremena za čitanje. Mi želimo da im pokažemo, kako da pomoću određene tehnike, za sedam dana mogu da pročitaju knjigu, a da i ne primete“, kaže za RTV Igor Rakić trener brzog čitanja.

„Posle današnjeg treninga mnogo sam ubrzala čitanje, brže shvatim o čemu se radi u nekom tekstu. Najviše mi je pomogla tehnika sa metronomom u ritmu i sa štapićem, kojim podvlačim tekst. Želela sam da vidim da li i mi stariji možemo da savladamo tu tehniku. Pre treninga čitala sam 26 reči u minuti, a sada čitam sedamdeset i šest“, pričaju svoja iskustva učesnici treninga.

Trening brzog čitanja traje dva dana po šest sati, sa pauzama. Svi polaznici uglavnom savladaju tehnike i strategiju brzog čitanja. Oni koji nastave da vežbaju po petnaestak minuta dnevno, efikasnost čitanja povećavaju i do 80 posto.

„Kada je mozak u zoni komfora, on nema potrebu da pravi nove strukture. Ukoliko ga stavimo u stanje treninga i zadamo mu zadatke koje ne može da reši, ili na granici rešivosti, mozak počinje da varniči i pravi oluju ideja. Potrebno je dakle, da treniramo mozak sa određenim mentalnim igrama, kako bi se razvijao i napredovao, u bilo kom mentalnom procesu“, dodaje Rakić.

Za pohađanje treninga brzog čitanja, nije potrebno nikakvo predznanje, važno je samo da učesnici umeju da čitaju.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/RTV)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.