Насловна / Вести / Одржана 56 – та кобасицијада у Полојској шуми

Одржана 56 – та кобасицијада у Полојској шуми

Преко пет деценија траје традиција у Бачкој Паланци да се у првој недељи фебруара укрсте, прво кобасице, а потом и кулени и сланина.

Недеља, прелеп дан у храстовој шуми, скоро хиљаду људи, астали, домаћини, много холестерола, разних ракија, вина, гостију из Нештина, Илока из Хрватске, односно ЕУ, Бођана, Вајске, Бача, Челарева, Нова Сада, Београда, Бање Луке…

Ово је по 56. пут како се у храстовој шуми, на Полоју, између Бачке Паланке и Челарева, одржава „Кобасицијада“, односно од пре пар година, Фестивал кобасица, кулења и сланине – каже за „Дневник“ Милош Попов, човек који преко пола века учествује у организацији овог скупа.

Чувена ватра око које деца, а она су најбитнија, као и њихове тате и деде, на штаповима пеку сланину, ражњиће… само је део угођаја недељног дана у Полојској шуми. Међу гостима нашао се и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница који је новинарима рекао да је локална самоуправа пронашла ову манифестацију као свој интерес и помогао са 100.000 динара.

Своје место, односно свој интересе пронашли су и они који послују на овим просоторима, па су овде астале са својим холестеролским и малиганским спецјалитетима баш овде ставили. Тако се овде нашао, за ове просторе, познати бизнисмен из БођанаИван Кулаш, па Душко Медвеђ из Бегеча, човек који је покојном Титу правио кулен, био инструктур аранжирања меса и месним прерађевинама страним и домаћим угоститељима, па такозвани Саша Усташа, Србин из Илока који се сматра за најбољег дегустатора на овим нашим просторима…

Ко је победио, односно ко је овојио прва три места у конкуренцији кобасица, кулена и сланине, овде није било најбитније, јер ко је овде свратио случајно остао је без рукава, јер су га сви вукли за свој астал, а друштво које је дошло морало је да има једнога који не пије, јер је бачкопаланачка полиција и ове године била немилосрдна у контроли.

ФОТО: Драган Димитријевић

Прочитајте и ово

Затвара се најстарија месара у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Месну индустрију АД „Бачка“, која послује у систему „Универекспорта“, у Бачкој Паланци држе …

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *