subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Održana 56 – ta kobasicijada u Polojskoj šumi

Održana 56 – ta kobasicijada u Polojskoj šumi

Preko pet decenija traje tradicija u Bačkoj Palanci da se u prvoj nedelji februara ukrste, prvo kobasice, a potom i kuleni i slanina.

Nedelja, prelep dan u hrastovoj šumi, skoro hiljadu ljudi, astali, domaćini, mnogo holesterola, raznih rakija, vina, gostiju iz Neština, Iloka iz Hrvatske, odnosno EU, Bođana, Vajske, Bača, Čelareva, Nova Sada, Beograda, Banje Luke…

Ovo je po 56. put kako se u hrastovoj šumi, na Poloju, između Bačke Palanke i Čelareva, održava „Kobasicijada“, odnosno od pre par godina, Festival kobasica, kulenja i slanine – kaže za „Dnevnik“ Miloš Popov, čovek koji preko pola veka učestvuje u organizaciji ovog skupa.

Čuvena vatra oko koje deca, a ona su najbitnija, kao i njihove tate i dede, na štapovima peku slaninu, ražnjiće… samo je deo ugođaja nedeljnog dana u Polojskoj šumi. Među gostima našao se i predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica koji je novinarima rekao da je lokalna samouprava pronašla ovu manifestaciju kao svoj interes i pomogao sa 100.000 dinara.

Svoje mesto, odnosno svoj interese pronašli su i oni koji posluju na ovim prosotorima, pa su ovde astale sa svojim holesterolskim i maliganskim specjalitetima baš ovde stavili. Tako se ovde našao, za ove prostore, poznati biznismen iz BođanaIvan Kulaš, pa Duško Medveđ iz Begeča, čovek koji je pokojnom Titu pravio kulen, bio instruktur aranžiranja mesa i mesnim prerađevinama stranim i domaćim ugostiteljima, pa takozvani Saša Ustaša, Srbin iz Iloka koji se smatra za najboljeg degustatora na ovim našim prostorima…

Ko je pobedio, odnosno ko je ovojio prva tri mesta u konkurenciji kobasica, kulena i slanine, ovde nije bilo najbitnije, jer ko je ovde svratio slučajno ostao je bez rukava, jer su ga svi vukli za svoj astal, a društvo koje je došlo moralo je da ima jednoga koji ne pije, jer je bačkopalanačka policija i ove godine bila nemilosrdna u kontroli.

FOTO: Dragan Dimitrijević

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. prelepo je stvarno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.