Насловна / Вести / Око 4.000 породица чека да им држава врати отете њиве

Око 4.000 породица чека да им држава врати отете њиве

У Србији је до сада грађанима враћено 21.834 хектара ораница, одузетих после Другог светског рата, а очекује се враћање још око 80.000 хектара, каже директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

Повраћај одузетих ораница иде споро због законских тешкоћа, али и домаћих тајкуна и монополиста, који на све начине покушавају да закоче овај процес, пишу Новости.

Укупно је враћено око 20 одсто потраживаног, а када се поступак заврши процене су да ће не мање од 5.000 породица, односно око 40.000 људи, добити назад оно што су им комунисти одузели.

Ситуација са црквеном реституцијом далеко је боља. У рукама цркава и верских заједница поново се налази више од 80 одсто обрадивих површина одузетих после 1945. године. Реч је о 24.771 хектару пољопривредног земљишта.

Први хектари враћени су и по новом Закону о отклањању последица Холокауста. Јеврејским општинама у Кикинди и Суботици припада сада 376 хектара њива.

„Земљиште је у Србији највреднији ресурс, а будући да имамо велики земљишни фонд (око 650.000 хектара), поступак реституције не може да га угрози. Међутим, на терену смо видели да су значајне површине узурпиране, да их многи користе под привилегованим условима, као и да је много ораница формално у рукама задруга, али их оне нелегално издају у закуп. На међународној конференцији у Прагу, 2012. године, јавно је речено да је око 100.000 хектара земље у Србији у сивој зони“, каже Секулић.

Ово представља велику опасност по државу која би могла да остане без плодне земље. Кроз наводне инвестиције у, на пример, системе за одводњавање, привилеговани појединци стичу право пречег закупа, на основу чега ће покушати да се докопају земље у власништво. Управо из таквих кругова, по Секулићевим речима, долази отпор реституцији, као начину да се у складу са законом рашчисте власнички односи.

„Странци, оцењујући климу у Србији, гледају како управљамо својим ресурсима. А ако најважнијим ресуром управљамо на тај начин да га губимо, порука коју шаљемо је да држава није јака и да је боље да неко други управља нашом земљом“, примећује Секулић.

Један од разлога зашто враћање плодних површина иде споро јесте и понашање Управе за пољопривредно земљиште при надлежном Министарству. Ова Управа, додаје директор Агенције, улаже жалбу на решење о сваком враћеном хектару и тако одуговлачи правоснажну одлуку. Али зато нема проблем да државно земљиште дели бесплатно према сопственим проценама.

Други проблем је одуговлачење са изменама закона, којима би било олакшано враћање комасираних ораница, за које је тешко одредити тачне катастарске парцеле, јер је у међувремену земља препарцелисана. Предлог је био да се, уколико није могуће вратити земљу из једне катастарске општине, врати њива исте категорије из друге. Али, чак и да се измене не донесу, ово ће само успорити повраћај, али га неће зауставити. Уколико би се закон изменио, све њиве би биле враћене за мање од три године. У супротном, процес ће трајати још пет-шест година, будући да се годишње врати око 11.000 хектара.

Земља и странцима од јесени

Што се тиче укидања мораторијума за странце, који могу од јесени да купују оранице у Србији, директор Агенције верује да је отпор овом решењу, планираном Споразумом о придруживању, „фингиран“ у медијима. Како напомиње, и данас су огромни поседи у Војводини у рукама офшор компанија, који овде оснивају привредне субјекте, преко којих купују земљу.

То је далеко нетранспарентније него да земљу купују страна физичка лица, под својим именом и презименом. И Антић додаје да се ССП користи као изговор да се постојеће стање продужи и што више државне земље окупирају „домаћи странци“, чији су заједнички именитељ – монополи и државне јасле. А онда, за неку годину, домаћи бизнисмени продаће без ограничења државно земљиште правим странцима.

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

One comment

  1. Sve dok u senci Vlade ili mozdai cak u Vladi sede zainteresovani komunisticko podobni profiteri deca bivsih uzurpatora koji su pod najgrubljim teroristickim nacinom sa izmisljenim montiranim tuzbama oduzeli — uzurpirari radom steceno imanje ili kuce od postenih vlasnika koji u svakom slucaju bili posteniji od danasnji uzurpatora na osnovu Resenja u ime naroda konfikovali sve sto njima dopalo uz pomoc takozvani sudija sa diplomom partijke podobnosti — ne strucnom znanjem pravnika — sudija dotle ce to ici odnosno tapkace u mestu uz blagoslov odgovorni. Ovi tajkuni ce sve izmisliti od gore do opstinski tajkuncica da se restitucija odvuce u bezkraj.U nasoj divnoj Srbiji nema nikakve pomoci za ostecene jer nasi zakoni su za svet a “ mi “ odnosno oni rade po svojoj volji sasvim suprotno i samovoljno ne uzimajuci u obzir ni slova nakaradnog Zakona o takozvanoj restituciji — inace i zakon je donet tako da uvek moze tumaciti kome kako odgovara. Ovi gore ce izmiriti crkve i troduplo, jer za uzvrat zahtevaju njihov moralni pomoc za prjave poslove, i jevreje opet sa racunom jer tako nadaju se i dobice moralni — mozda i materijalni pomoc od Izraela. A vi osteceni – uzurpirani crknite nas odnosno njih ce podrzati korumpirana kasta veliko dostojnika i Izrael. Sta je resenje e to treba da kaze Sasa Jankovic i Rodic ali samo onda ako su Oni cisti !! Jer samo Oni zajedno mogu postici uspe — odvojeno nemaju nikakvu sansu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *