subota, maj 25, 2019
Naslovna / Vesti / Oktobarska priznanja za Dan opštine Bačka Palanka

Oktobarska priznanja za Dan opštine Bačka Palanka

BAČKA PALANKA: Odbornici Skupštine opštine Bačka Palanka odlučili su ko će poneti ovogodišnja opštinska priznanja povodom Dana oslobođenja.

Nagrade će biti uručene na svečanosti zakazanoj za 20. oktobar. Zlatne značke dobili su poljoprivredni proizvođač Mita Plavšić i golubar Nikola Ćirić, a plakete „Kovis” Bačka Palanka d.o.o. i bačkopalanačka Mesna zajednica „Stari grad“.

Komisija za odlikovanja, nagrade i druga društvena priznanja u obrazloženju odluke, pored ostalog, navela je da je Mita Plavšić kao poljoprivredni proizvođač ostvario značajne rezultate u uzgoju stoke i proizvodnji mleka. Posle dve decenije bavljenja ovom proizvodnjom obrađuje 250 hektara zemlje, uzgaja 270 grla stoke, od čega 200 krava muzara. Dnevno proizvodi oko 3.500 litara mleka, a u prošloj godini proizveo je preko 800.000 litara mleka.

Nikola Ćirić će, takođe dobiti Zlatnu značku kao vid Oktobarske nagrade, a u obrazloženju piše da je član Udruženja odgajivača sitnih životinja „Golub“ u Bačkoj Palanci, osnovanog 1966. godine i jednog od najstarijih u Srbiji. Svojim radom u Udruženju doprineo je popularizaciji golubarstva u bačkopalanačkoj opštini.

Oktobarsku nagradu u vidu plakete dobiće „Kovis” Bačka Palanka, inače slovenačka firma koja se davno odomaćila u ovom kraju, a bavi se proizvodnjom ležajnih kućišta za potrebe železnice i skoro celu proizvodnju izvozi u EU. Trenutno zapošljava blizu 100 radnika, a svoju proizvodnju sa početnih 500 ova kompanija povećala je na 4.500 komada ležajnih kućišta.

Plaketa je ove godine pripala i Mesnoj zajednici „Stari grad“, koju ovde zovu Stara Palanka, a između ostalog, prepoznatljiva je i po agilnom predsedniku Saveta MZ Jovi Zarupskom – Rupi. U proteklom periodu, kaže se u obrazloženju, zahvaljujući Savetu MZ puno je učinjeno na očuvanju čistoće i održavanju zelenih površina koje nisu bile u nadležnosti opštinskog JKP. Puno je urađeno i na planu unapređenja i razvoja MZ, očuvanju tradicije i običaja Stare Palanke i obnovljeno takmičenje u kuvanju ribljih čorbi i paprikaša.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.