sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Olimpijski bazen nije odmakao dalje od školjke u Bačkoj Palanci

Olimpijski bazen nije odmakao dalje od školjke u Bačkoj Palanci

Pre šest godina u priobalju Bačke Palanke, u sklopu Sportsko rekreacinog centra „Tikvara“ i u neposrednoj blizini istoimenog zalivnog jezera, pa i samog Dunava, početa je izgradnja otvorenog olimpijskog bazena. Na tabli gradilišta tada je pisalo da će bazen biti završen iduće godine, a prošlo je pet.

Prve lopate betona tada su u temelje bacili Bojan Pajtić, tadašnji predsednik Vlade APV i Dragan Bozalo, tadašnji predsednik Bačkopalanačke opštine. Ovih dana nadležni iz lokalne samouprave najavili su prve probe, odnosno testiranje školjke bazena, a za ovaj posao opština je dobila značajnu pomoć sadašnje pokrajinske vlasti. Sadašnja lokalna vlast koja je konstutisana pre nešto više od godine nasledila je ovu nezavršenu investiciju za koju je, kako „Dnevnik“ saznaje, do sada potrošeno 170 miliona dinara, a za završetak, najverovatnije treba još 50 miliona dinara.

„Uz podršku Uprave za kapitalna ulaganja, a ona je do sada najviše finansirala ovaj projekat, definitivno moramo završiti bazen“, nedavno je za ovdašnje lokalne medije rekao Aleksandar Borković, zamenik predsednika Bačkopalanačke opštine.

“Ima puno poteškoća, a, na primer, reći ću da vodovod za punjenje bazena nije urađen, kao ni kanalizaciona mreža, te da struja nikada nije testirana. U mašinskom parku naišli smo na vodu, nedostaje puno dukomentacije, građevinskih dnevnika.” Predsednik opštine oformio je tim od onih ljudi koji su ranije učestvovali u ovom projektu i poznaju materiju, ali i od nas svih ostalih koji imamo silnu želju da se bazen u narednom periodu stavi u funkciju.

I predsednik opštine Branislav Šušnica istakao je da je završetak otvorenog olimpijskog bazena jedan od prioriteta lokalne samouprave. Za „Dnevnik“ je rekao da će sa preciznijim podacima u javnost izaći kada se saznaju rezultati testiranja bazena koji pre toga treba da se napuni vodom.

Ono što se golim okom može videti je činjenica da je bazen očišćen i da lepše izgleda, a saznali smo da ovih dana treba da bude zaštićen  žičanom ogradom kako bi bio bezbedan za ljude kada se napuni vodom. Prema istim izvorima najbitnije je utvrditi da li je školjka bazena bušna.

Sadašnja lokalna vlast koja je konstutisana pre nešto više od godine nasledila je ovu nezavršenu investiciju za koju je, kako „Dnevnik“ saznaje, do sada potrošeno 170 miliona dinara, a za završetak, najverovatnije treba još 50 miliona dinara

Jedan deo Palančana je pri stavu da otvoreni olimpijski bazen u blizini dve gradske plaže možda, posebno na ovaj način, nije ni trebao da se gradi. Doduše, još prilikom najave ove investicije bilo je kompetentnih, odnosno stručnih ljudi, građevinskih inženjera, arhitekata, pa i javnih radnika koji su smatrali da Bačkoj Palanci treba zatvoreni bazen, možda manji, ali dovoljan da funkcioniše cele godine i da se u njemu vrši obuka plivanja školske dece iz cele opštine sa 55.000 stanovnika. Manji bazen, verovatno se mislilo na 25 metara dužine, bio bi pogodan i za plivače, vaterpoliste, skakače, ali i rekreativce, a čulo se tada, da se pored tog bazena mogu napraviti manji bazeni za kupanje građanstva tokom leta, pa i od ondašnje vlasti spominjani SPA centar, banja sa zdravstvenim radnicima, jer, navodno je u blizini  otkrivena bušotina sa termalnom mineralnom vodom…

Oni razložniji kažu da su ponovljene priče o zatvorenom bazenu sa drugim sadržajima, kao i o nekada bučno najavljivanoj marini na obali Dunava, te regatnoj stazi za veslanje (plaćen i projekat) samo želje, jer su takve investicije za opštinski budžet velike, te da ima prečeg posla. Na primer, prioritet mora biti izgradnja industrijske zone koju Palanka nema da ponudi potencijalnim investitorima. Sadašnja realnost govori da, posle dva rebalansa, buyet Bačkopalanačke opštine je planiran na oko 1,5 milijardi dinara, te da ima puno posla u oblasti komunalne infrastrukture u 14 naseljenih mesta, pa bi završetak olimpijskog bazena do sledećeg leta bio uspeh i pored višegodišnjeg kašnjenja.

Tekst i foto: M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.