Насловна / Вести / Органска храна у Бачкој Паланци

Органска храна у Бачкој Паланци

У врелим августовским данима свако тражи како да се расхлади. Млађи се држе Дунава и Тикваре, баке са унуцима шетају око фонтане у центру, па малишани замоче и ножице у нову градску атракцију.

Радници ЈКП „Комуналпројект“ заливају оближње цвеће, водоскок ствара привид ладовине, као и липе… На Градској пијаци, тезге више празне него пуне. Малобројни продавци који не беже од велике врућине, тврде да није главни проблем што нема купаца, него воће и поврће на високој температури убрзано пропада, па нико после неће да их купи.

Како је већ устаљено, сваког петка, од маја до краја новембра, на главном шору у Бачкој Паланци, односно у делу Улице Краља Петра, своје штандове током преподнева постављају прозвођачи здраве хране. Испод великих крошњи стогодишњих платана, нашли смо и Владимира Сича из Пивница, који је варошанима нудио пасуљ, мед, кромпир, лук, шаргарепу, белу зелен…и то на једва триста метара од Зелене пијаце која продаје, наводно неку другу храну.

„Код нас, на пример, килограм здравог пасуља кошта 500 динара, парадајз је 100 динара, шаргарепа 120 динара килограм.“, каже двадесетседмогодишњак из Пивница, који је са двојицом другара основао еколошко удружење туризма и руралног развоја у свом селу.

„Ни сада није лако, али у почетку је било изузетно тешко. Мало је купаца који имају пара и разумеју разлику, зашто су неки плодови крупнији а јефтинији. Петком смо овде, суботом у Новом Саду, а недељом у Београду. Тамо нам добро иде, јер су људи едуковани, а плате веће.“
М. Суџум

Прочитајте и ово

За викенд АVIA beach handball tournament 2017

48podeljeno 48Podeli 0TwitterОвог викенда се игра „АВИА beach handball tournament 2017.” Остало је само неколико …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *