субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Мој Град / ОВА ЕРГЕЛА ЈЕ ОСВОЈИЛА СВА ПРИЗНАЊА: Ту су кочије из Титовог периода, а гост је била и једна КРАЉИЦА (ФОТО)
Фото: Саша Џамбић

ОВА ЕРГЕЛА ЈЕ ОСВОЈИЛА СВА ПРИЗНАЊА: Ту су кочије из Титовог периода, а гост је била и једна КРАЉИЦА (ФОТО)

Ту се налази и књига утисака, за коју се предпостављада је најстарија у нашој земљи.

Прави бисер општине Бачка Паланка је ергела Карађорђево. Основана је 1880. године када је започет узгој коња на овим просторима за потребе тадашње ергеле Мезехеђеш. У првобитно време, то је био узгој ждребади, од раног пролећа до касне јесени, а касније, од 1901. до 1903. године су изграђени први објекти и штале у којима се коњи и данас налазе и од тог доба је почео један организовани узгој.

Својим постојањем више од једног века ергела је имала велики утицај на развој коњарства у бившој Југославији, а посебно у Војводини И Србији.

Коњи липицанске расе ергеле Карађорђево доспели су до дворова Грчке, Велике Британије, царевине Етиопије, Либије и Ирана. Чувени четворопег липицанера ове ергеле био је гост на двору краљице Елизабете.

Фото: Саша Џамбић

На егрели постоји и Музеј отворен 1983.године. У њему се налазе пехари која су освојила грла у протеклих неколико деценија. Најзначајнији експонати су саонице и кочије из Титовог периода, фотографије на којима су наступи грла галопера и препонаша, као и фотографија на којој је забележена посета британске краљице Елизабете Карађорђеву, матична књига грла с почетка прошлог века као и књига утисака, предпоставља се и најстарија у нашој земљи,отворена 1924.година.

Квалитет узгоја енглеске пунокрвне расе је доказан на многим домаћим и иностраним хиподромима. Са 15 победника дербија Карађорђево је једна од најуспешнијих власника И одгајувача грла код нас. У нашој земљи не постоји ниједно признање које ова ергела није освојила.

Тренутно на егрели постоји 98 грла, док је стандард дуго година био око 140, а у најсрећнија времена ергела је имала око 700 грла.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.