nedelja, maj 26, 2019
Naslovna / Moj Grad / OVA ERGELA JE OSVOJILA SVA PRIZNANJA: Tu su kočije iz Titovog perioda, a gost je bila i jedna KRALJICA (FOTO)
Foto: Saša Džambić

OVA ERGELA JE OSVOJILA SVA PRIZNANJA: Tu su kočije iz Titovog perioda, a gost je bila i jedna KRALJICA (FOTO)

Tu se nalazi i knjiga utisaka, za koju se predpostavljada je najstarija u našoj zemlji.

Pravi biser opštine Bačka Palanka je ergela Karađorđevo. Osnovana je 1880. godine kada je započet uzgoj konja na ovim prostorima za potrebe tadašnje ergele Mezeheđeš. U prvobitno vreme, to je bio uzgoj ždrebadi, od ranog proleća do kasne jeseni, a kasnije, od 1901. do 1903. godine su izgrađeni prvi objekti i štale u kojima se konji i danas nalaze i od tog doba je počeo jedan organizovani uzgoj.

Svojim postojanjem više od jednog veka ergela je imala veliki uticaj na razvoj konjarstva u bivšoj Jugoslaviji, a posebno u Vojvodini I Srbiji.

Konji lipicanske rase ergele Karađorđevo dospeli su do dvorova Grčke, Velike Britanije, carevine Etiopije, Libije i Irana. Čuveni četvoropeg lipicanera ove ergele bio je gost na dvoru kraljice Elizabete.

Foto: Saša Džambić

Na egreli postoji i Muzej otvoren 1983.godine. U njemu se nalaze pehari koja su osvojila grla u proteklih nekoliko decenija. Najznačajniji eksponati su saonice i kočije iz Titovog perioda, fotografije na kojima su nastupi grla galopera i preponaša, kao i fotografija na kojoj je zabeležena poseta britanske kraljice Elizabete Karađorđevu, matična knjiga grla s početka prošlog veka kao i knjiga utisaka, predpostavlja se i najstarija u našoj zemlji,otvorena 1924.godina.

Kvalitet uzgoja engleske punokrvne rase je dokazan na mnogim domaćim i inostranim hipodromima. Sa 15 pobednika derbija Karađorđevo je jedna od najuspešnijih vlasnika I odgajuvača grla kod nas. U našoj zemlji ne postoji nijedno priznanje koje ova ergela nije osvojila.

Trenutno na egreli postoji 98 grla, dok je standard dugo godina bio oko 140, a u najsrećnija vremena ergela je imala oko 700 grla.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Srbija Danas)

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.