nedelja, maj 19, 2019
Naslovna / Vesti / PARAGE: Voz će stati, ali samo na minut
Niko ne može da kaže kako nema putnika u Paragama

PARAGE: Voz će stati, ali samo na minut

Od pre tri dana vozovi će na pruzi Novi Sad – Sombor zastajati i u Paragama, selu bačkopalanačke opštine, koje je u minulim mesecima, po rečima samih meštana bilo odsečeno od sveta.

Nakon pritužbi meštana Paraga da već dva meseca moraju kolima da idu do susednih mesta kako bi uhvatili voz, iako imaju mesečne karte, ili da plaćaju višestruke autobuske veze, kontaktirali smo ovu mesnu zajednicu, ali i predstavnike  „Srbija Voz” a.d. Sekretar MZ Parage Goran Pejić rekao nam je da je sredinom decembra postignut dogovor sa predstavnicima železnice, ali da se nije poštovao.

– To je veliki problem, jer voz prolazi kroz naše mesto na liniji Novi Sad-Sombor, ali ne staje, te putnici moraju kolima da idu do Ratkova ili Gajdobre i tamo ulaze u voz – kaže Pejić. – U „Srbija Vozu” ad su nam rekli da putnika ima, ali karata nema, te da im je neisplativo, iako voz svejedno staje malo posle Paraga, jer tu postoji raskrsnica, ali ne prima putnike.

Prema njegovim rečima, 5. decembra prošle godine Mesna zajedica poslala je zahtev „Srbija Vozu” za stajanje putničkog voza, a zatim je i predsednik Opštine Bačka Palanka, kojoj ova mesna zajednica pripada, poslao urgenciju. Nakon toga, usledio je sastanak sa predstavniima javnog preduzeća o stajanju voza,tri puta dnevno, međutim taj dogovor se nije poštovao.

Ogorčeni meštani potpisivali su peticiju, pokretali akcije preko društvenih mreža, objašnjavajući koliko im teško pada izostanak voza. Našoj redakciji javila se Novosađanka koja poseduje kuću u Paragama, koju ne može da obiđe jer je ta avantura uz više presedanja košta par hiljada dinara. Lekar u Parage inače, dolazi na dva sata dnevno, a svaki odlazak u novosadsku bolnicu podrazumeva pravo putovanje, u kom se smenjuje prevoz vozom i autobusom i samim tim stanovnicima ovog mesta lečenje ili poseta bolesnicima nisu pristupačni. Neki putnici su se žalili da su do bolnice u Novom Sadu morali da promene čak tri autobusa.

Prvobitno, voz Novi Sad- Sombor je na stanici u selu Parage stajao četiri puta dnevno, ali je zbog smanjenog broja putnika, jedna linija ukinuta. U decembru je dogovoreno da voz staje tri puta na kratko, tek toliko da deca i radnici mogu da odu i vrate se iz škole ili na posao.
Na naš upit iz „Srbija Voza” stiglo nam je obaveštenje da putnici iz Paraga od danas više ne brinu i da će voz stajati na stanici tri puta dnevno iz pravca Sombora prema Novog Sadu i obrnuto, doduše samo na kratko.

– Počev od 25. januara voz ponovo staje u mestu Parage i prima putnike, i to vozovi broj 5431, 5435, 5437 koji kreću iz Sombora za Novi Sad i vozovi broj 5430, 5434, 5436 koji saobraćaju iz Novog Sada prema Somboru- kaže pomoćnik direktora sektora za IKT i marketing „Srbija Voz” ad Dragana Stanković.

Red vožnje

Voz koji iz Sombora kreće u 3.35 u Paragama će stati u 5.17, da bi već u 5.18 krenuo dalje. Na isti način vozovi iz Sombora (11.15 i 16.00) će u Paragama stati u 12.55 i 17.39 časova. Vozovi koji iz Novog Sada polaze u 6.22, 15.20 i 19.37, u Paragama će stati bukvalno na minut, u 7.10, 16.07 i 20.25

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.