понедељак, 6 јула, 2020
Насловна / Вести / Педофил из околине Новог Сада пред судом због обљубе седмогодишњег детета
Фото-монтажа: Профимедиа

Педофил из околине Новог Сада пред судом због обљубе седмогодишњег детета

Двадесетседмогодишњи П. Л. из околине Новог Сада оптужен је да је од марта до априла ове године силовао, злостављао и користио у порнографске сврхе седмогодишње дете, сазнаје 021.

Предмет по оптужници за обљубу са дететом, недозвољене полне радне, приказивање и прибављање порнографије и искоришћавање детета за порнографију формиран је 5. септембра у Вишем суду, каже за 021 портпаролка Ивана Карапанџић.

Ово је један од два случаја који су у овом суду вођени или се воде за силовање малолетника од почетка 2014. године до 5. септембра. Претходни поступак окончан је 26. августа 2015. године, правоснажном пресудом којом је окривљени у том поступку педофилије осуђен на затворску казну од шест година.

Казне за педофиле у Србији сматрају се релативно оштрим, а како за 021 кажу стручњаци, починиоци овог кривичног дела у 99 одсто случајева буду послати у затвор. Како за 021 каже заменица председника Апелационог суда у Новом Саду, судија Јулијана Будинчевић, само ове године су у другом степену отворена четири предмета у вези са обљубом над дететом (члан 180 Кривичног законика), а два предмета решена су тако што су педофили послати у затвор.

Два детета су трпела обљубе. У току су још два предмета пред овим судом.

Такође, отворено је седам случајева у којима је дошло до недозвољених полних радњи (члан 182 КЗ), а изречена је једна казна затвора. Злостављање су трпела два малолетника. Остали предмети су у току или су укинути. Стигло је и 17 предмета у вези са силовањем (члан 178 КЗ), а у четири случаја је жртва била малолетна. Сва четворица нападача послата су у затвор.

Регистар педофила – пропали покушај државе

Иако статистика показује да у Србији и те како има педофила, па тако и правоснажно осуђених за неке од најгнуснијих радњи према малолетницима, Регистар педофила броји само неколико имена осуђених криминалаца. Регистар је формиран 2013. године по усвајању Маријиног закона, а с циљем да се евидентирају и прате људи осуђени за педофилију – али је изгубио смисао пошто није ни довео до редукције ове појаве, није јавности ставио на увид ко су педофили, а чак ни органи и установе које имају законску обавезу да знају имена уписаних нису се за исту тему интересовала, рекли су прошле године у Управи за извршење кривичних санкција.

Довољно поражавајућ податак када је реч о педофилији да се мали број случајева заправо открије и пријави. Најтеже се ови случајеви откривају у малим местима, у којима се људи познају и тајне добро чувају, објаснио је за 021 судски вештак и клинички психолог у Дечијој болници др Душан Вуковић.

Он појашњава да су девојчице и дечаци подједнако жртве педофилије и то углавном у узрасту од шест до 12 година, с обзиром на то да педофилима нису интересантна деца која су ушла у полни развој.

„Чак 80 одсто жртава педофилије има испод 12 година, а најчешће се ради о обљубама над децом. Најчешће ни не долази до пенетрације, већ се ради о додиривањима и другим радњама, али последице по дете свакако остају. И када дође до пенетрације, то су углавном та дела која се открију и заврше на суду“, појашњава Вуковић.

Недавно је 021 писао о феномену легализације педофилије, покрета који се шири у свету и прети да пре свега у моралне, а потом у законске токове уведе педофилију као сексуално опредељење. Педофили тврде да деца могу да развију емоције и да буду врло свесни дешавања око себе, да могу да желе сексуални однос са одраслом особом и да дају сагласност за исти.

Стручњаци, попут специјалисте медицинске психологије, психотерапеута и судског вештака проф. др Сташе Милошчина, не слажу се са овим и наглашавају да деца никако нису у стању да буду сексуална бића у смислу у којем их педофили прижељкују, већ су у стању да развију емотивну везаност.

„Деца за циљ немају никакво сексуално уживање, већ развој емоције и тако је до извесног доба. Тада су већ тинејџери. Зато, између осталог, пада у воду теза да деца знају шта их чека у том односу са одраслим педофилом. Дете није свесно да трпи штету“, наглашава за 021 др Милошчин.

[the_ad id=“2355″]

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.