петак, 5 јуна, 2020
Насловна / Вести / Платне картице за сиромашне, да не троше на цигарете и алкохол

Платне картице за сиромашне, да не троше на цигарете и алкохол

Држава размишља да уведе наменске платне картице, јер се новац од социјалне помоћи у готово 40 одсто случајева троши ненаменски на цигарете и алкохол.

Ово значи да породице са листе угрожених, које примају неку врсту помоћи, новац више не би добијале у кешу, већ искључиво преко картица, којима би могли да купују само оно што је потребно њиховој деци. Новости пишу да министарство за рад, запошљавање и социјална питања подржава убођење картичног система за дечији додатак и друге јендократне исплате, како би се контролисало да ли се средства која се из буџета исплачују корисницима троше наменски.

Међутим, тренутно не постоји могућност да се то спроведе у дело. Експерт за социјалну политику Гордана Матковић каже да постоје званични подаци о потрошњи најсиромашнијих 10 одсто из 2015. на основу Анкете о потрошњи домаћинства.

„Међу њима је потрошња алкохола и дувана тек 4,4 одсто, чак нешто ниже од просека који је 4,6 одсто и то су подаци из Билтена о потрошњи републичког завода за статистику. Дакле, мало је вероватна тврдња да толико новца иде на то, а сумњам да је рађена анкета о потрошњи међу корисницима социјалне помоћи“, каже Матковићева.

Она сматра да помоћу картица не може да се контролише потрошња, па ни помоћу бонова, јер корисници могу да на картицу узму „одговарајућу“ робу и да је лако замене за дуван и алкохол, у договору са продавцем или пријатељем. Она наглашава да не зна да у Европи ико има такав систем. Новости пишу да земља у којој се такав систем показао успешним је Русија. Сбербанк Русија издаје ову врсту картице од 2002. године и за првих седам година издато их је више од 6,5 милиона.

„Један од начина за ефикасну и бржу инклузију најсиромашнијег слоја грађана, који не користе финасисјке услуге, а примају социјалну и другу врсту помоћи од државе, јесте издавање платне картице на коју би се исплаћивала ова средства. За читав пројекат била би неопхонда сарадња банке, надлежних министарстава и националне картичарске организације“, каже председник Извршног одбора „Сбербанк Србија“.

У Србији је без банкарских рачуна петина становника. У категорији која је најугроженија од финансијске изопштености су млади, они са нижим образовањем и људи који живе у дислоцираним регионима.

[the_ad id=“2355″]

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.