subota, jul 20, 2019
Naslovna / Vesti / Počinju radovi na sanaciji muzejske zgrade

Počinju radovi na sanaciji muzejske zgrade

BAČKA PALANKA: Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pod nazivom „Gradovi u fokusu“ koji je raspisan tokom minule godine, Kulturni centar u Bačkoj Palanci pojavio se sa projektom „Da kucnem u drvo“.

A „kucanje u drvo“ je projekat rekonstrukcije i sanacije najstarije javne zgrade u samom centru ove varoši, odnosno zgrade sadašnjeg muzeja, a početkom prošlog veka to je bila prva Građanska škola u ovom delu Bačke. Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je ovaj projekat kao najbolji na konkursu i za ovaj posao odobrilo 32,6 miliona dinara.

Nadležni su saopštili da je u okviru javnih nabavki potpisan Ugovor sa odabranim izvođačem radova, firmom „Tron Teh“ DOO iz Novog Sada čime je faktički počela realizacija projekta na koji su Palančani decenijama čekali. Po rečima predsednika Opštine Bačka Palanka Branislava Šušnice ovdašnja lokalna samouprava je u avgustu 2017. potpisala Ugovor sa Ministarstvo kulture o sufinansiranju ovog projekta po kome će Opština Bačka Palanka učestvovati sa 8,3 miliona dinara iz sopstvenog buyeta.

Šušnica konstatuje da sa ukupnim iznosom od skoro 41 milion dinara da će ova investicija biti jedna od najznačajnijih ove godine u opštini sa preko 55.000 stanovnika. Rok za završetak radova na rekonstrukciji i sanaciji velike zgrade je kraj ove godine. U njoj je svojevromeno radila i ovdašnja Ekonomska škola kao i bivša Osnovna škola „Klara Feješ“. Projektovanim radovima neće se promeniti postojeći izgled zgrade, a ona sada izgleda jadno, posebno ulična fasada, već će se sve obnoviti. Po završetku radova, pored Muzeja, u ovom zdanju biće prostora za aktivnosti u drugih institucija kulture ove opštine, ali svoj kutak dobiće i stvaraoci u oblasti amaterizma. KC na ovaj način, pored ostalog, dobija i reprezentativno mesto za održavanje manifestacija kulture.

Za ovu zgradu, a izgrađena je 1901. godine, istoričari kažu da predstavlja i svojvrsnu istoriju školstva u ovom delu bačkog priobalja Dunava. Sadašnje, znači mlađe arhitekte, kažu da je ovo zdanje bitno i zbog toga što je najstarije veliko delo ondašnje arhiitekture, jer u Bačkoj Palanci, kao mladoj varoši, urbanisti u drugoj polovini prošlog veka nisu vodili mnogo računa o ovakvim građevinama u starom jezgru grada.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik.rs / Foto: Dnevnik

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.