utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / Pogledajte ko je bio postavljen za prvog lekara u Bačkoj Palanci

Pogledajte ko je bio postavljen za prvog lekara u Bačkoj Palanci

Za vreme vladavine Turaka na ovim prostorima, pominje se i jedna bolnica daleke 1591. godine. Naime, zbog čestih ratovanja i epidemija bilo je neophodno i u ovoj oblasti napraviti bolnicu. Ona je bila formiran uz samo tursko utvrđenje. Epidemija kuge je prvi put raširila svoje prste u Bačkoj 1708. godine, za vreme Rakocijeve bune, a drugi put 1729. godine. Palanka je oba puta imala sreće i izbegla zarazu. Međutim, Despotovo je bilo zahvaćeno ovom opakom bolešću od 1737. do 1739. godine. U to vreme je Palanka imala neku vrstu apoteke iz koje su se nabavljali lekovi.

Kolera se pojavila među žiteljima Nove Palanke 1831., a zatim ponovo 1873. godine.
Razni putopisci i činovnici beleže da su u Palanci u drugoj polovini 18. veka postojali hirurzi, babice, vidari, lekari, ali mahom nemačkih prezimena.

Prvi lekar koji je zvanično postavljen u Palanci bio je dr Paul Karlo Kolhamer. Postavljen je 1805. godine, a pet godina kasnije je postavljena i zvanična apoteka koja je radila do kraja Drugog svetskog rata. Dr Egon Holcner je postavljen za prvog opštinskog lekara (1846), a dr Anton Hip je bio prvi sreski lekar (1871).

Mesni paroh Jakob Suknović je osnovao bolnicu sv. Jelisaveta 1856. godine.
Prvi lekar srpske narodnosti je bio dr Borislav Uvalić, izabran za opšteg lekara u Staroj Palanci 22.1 1918. godine, koji je ostao zabeležen kao izuzetno dobar i iskusan lekar. Crveni krst je u Palanci osnovan 1924. godine, a prvi privatni ginekološki sanatorijum je počeo sa radom 1926. godine. U međuratnom periodu Palanka je imala i svoju zubnu ambulantu i prometeku.

borislav-uvalic

U jesen 1944. godine Bačka Palanka izbija na prvu liniju Sremskog fronta. U njoj je, kao i u drugim mestima širom linije fronta, formirana privremena vojna bolnica u kojoj su lečeni mnogi ranjenici i bolesnici JA i Crvene Armije. Vojna bolnica je prestala sa radom u toku jeseni 1945. godine.

Antituberkulozni dispanzer osnovan je 1949. godine.,dečiji dispanzer otvoren je 1952., Narodni dom zdravlja godinu dana kasnije,sresko porodilište počelo je sa radom sredinom ili početkom 1960ih., dok 1976. godine Dom zdravlja dobija ime koje i danas nosi “ Dr Mladen Stojanović „.

Od važnijih lekara i apotekara koji su delovali na tlu naše opštine takođe je važno pomenuti: Dr Andriju Dembica, Dr Milana Prodanovića, Mr ph Andriju Šepraka i Dr Slavka Jovina.

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.