subota, maj 25, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / Pogledajte ko je još sem Nikole Tesle posećivao dvorac u Čelarevu!
Foto: Saša Džambić

Pogledajte ko je još sem Nikole Tesle posećivao dvorac u Čelarevu!

Tu je nastala i najlepša ljubavna pesma koju svi znamo.

„Moi mili otac zdravo je bojažljiv bio, a ja sam za kupovinom Čeba (Čelareva) ludovao. Šta više mojoi Soki naglašavao: sačuvaj me Bože da mi dete umre, samo to ću većma zažaliti od Čeba ako ga ne kupim…“ – o kupovini imanja piše u svom Dnevniku Lazar Dunđerski.

Na samom ulazu u Čelarevo, na prostranoj ravnici, nalazi se jedan od dvoraca nekada nadaleko čuvene porodice Dunđerski.

Foto: Saša Džambić

 

Dobro ušuškan u među rastinjem koje je retkost u svetu, dvorac je skriven od pogleda drugih. Već kada zakoračite ka njemu dočekaće vas raskoš: ogromni kameni lavovi na kapiji koji odolevaju zubu vremena.

Dok se korača prema dvorcu možete osetiti duh starih vremena i vratiti se u doba kada su se tu odigravale igranke, i kada je sve brujalo od glasova. Smeh, dobro vino i lak razgovor su odlika ovog perioda.

Dvorac, koji teritorijalno pripada opštini Bačka Palanka, je najveća znamenitost mesta posle Drugog svetskog rata. Do 1946. Godine bio je u vlasništvu porodice Dunđerski, a onda im je oduzet. Porodica po popisu oduzete imovine nije tražila povraćaj ovog dvorca.

Foto: Saša Džambić

Kompleks dvorca na vlastelinskom posedu je nastao u drugoj polovini 18. veka. Manji dvorac sagradio je Marfi Lipot na prelazu i u njemu je živeo plemić Nikola Bezeredi sa svojom porodicom. Bezerdi se odlučio na gradnju novog Velikog dvorca, te je tako kompleks prodat Lazaru Dunđerskom 1882. godine.

Od kraja XIX veka pa do Prvog svetskog rata bio je stecište uglednih političkih i kulturnih ličnosti toga doba. Između ostalih dvorac su posećivali Nikola Tesla, Paja Jovanović, Stevan Todorović, a jedno vreme je boravio i kralj Aleksandar Karađorđević. Naravno, stalni gost je bio i pesnik Laza Kostić, koji je u čast Lenki Dunđerskoj, koju je upoznao u ovom dvorcu, napisao najlepšu ljubavnu pesmu Santa Maria della Salute. Bio je nesrećno zaljubljen zbog velike razlike u godinama, a kasnije i njene prerane smrti u dvadeset i šestoj godini života.

„Tad moja vila preda me granu,
lepše je ovaj ne vide vid;
iz crnog mraka divna mi svanu,
ko pesma slavlja u zorin svit;
svaku mi mahom zaleči ranu,
al težoj rani nastade brid:
Što ću od milja, od muke ljute,
Santa Maria della Salute?“

Ovom velelepnom izgledu dvorca nije odoleo ni Josip Broz Tito te je i on povremeno boravio u ovom zdanju. Dvorac je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Danas on predstavlja Muzej Vojvodine.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/SrbijaDanas)

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.