субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / Покрајинска Влада: Општине да се укључе у развој дуалног образовања

Покрајинска Влада: Општине да се укључе у развој дуалног образовања

Покрајинска влада саопштила је да ће пружити пуну подршку увођењу дуалног образовања у школе.

У школској 2016/17. години, на територији Војводине се 336 ученика образује по принципу дуалног односно кооперативног модела образовања у пет стручних школа.

То су Техничка школа „Иван Сарић“ у Суботици, где се за бравара-заваривача образују ученици и на српском и на мађарском језику, затим Средња техничка школа „Никола Тесла“ у Сремској Митровици, Средња машинска школа у Новом Саду, Електротехничка школа „Михајло Пупин“ у Новом Саду и Техничка школа „Миленко Веркић Неша“ у Пећинцима, у којој је школске 2015/2016. године прва генерација ученика образовног профила индустријски механичар завршила школовање. Свих 10 ученика који су у јуну положили завршни испит већ од половине јула почели су да раде у фабрици за производњу система брисача компаније „Роберт Босцх“ у Шимановцима, где су током две године школовања обављали практичну наставу.

Покрајинска влада је задужила секретаријат за образовање да, приликом планирања уписа ученика у први разред средњих школа, предност даје образовним профилима који одговарају потребама привреде, као и образовним профилима за које постоји могућност извођења практичне наставе у предузећима. Такође, констатовала је да је потребно да се локалне самоуправе више укључе у процес увођења дуалног образовања – његовим промоцијама, повезивањем компанија и школа, као и материјалном подршком овом виду образовања.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.