nedelja, maj 19, 2019
Naslovna / Vesti / Pokrajinska Vlada: Opštine da se uključe u razvoj dualnog obrazovanja

Pokrajinska Vlada: Opštine da se uključe u razvoj dualnog obrazovanja

Pokrajinska vlada saopštila je da će pružiti punu podršku uvođenju dualnog obrazovanja u škole.

U školskoj 2016/17. godini, na teritoriji Vojvodine se 336 učenika obrazuje po principu dualnog odnosno kooperativnog modela obrazovanja u pet stručnih škola.

To su Tehnička škola „Ivan Sarić“ u Subotici, gde se za bravara-zavarivača obrazuju učenici i na srpskom i na mađarskom jeziku, zatim Srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ u Sremskoj Mitrovici, Srednja mašinska škola u Novom Sadu, Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu i Tehnička škola „Milenko Verkić Neša“ u Pećincima, u kojoj je školske 2015/2016. godine prva generacija učenika obrazovnog profila industrijski mehaničar završila školovanje. Svih 10 učenika koji su u junu položili završni ispit već od polovine jula počeli su da rade u fabrici za proizvodnju sistema brisača kompanije „Robert Bosch“ u Šimanovcima, gde su tokom dve godine školovanja obavljali praktičnu nastavu.

Pokrajinska vlada je zadužila sekretarijat za obrazovanje da, prilikom planiranja upisa učenika u prvi razred srednjih škola, prednost daje obrazovnim profilima koji odgovaraju potrebama privrede, kao i obrazovnim profilima za koje postoji mogućnost izvođenja praktične nastave u preduzećima. Takođe, konstatovala je da je potrebno da se lokalne samouprave više uključe u proces uvođenja dualnog obrazovanja – njegovim promocijama, povezivanjem kompanija i škola, kao i materijalnom podrškom ovom vidu obrazovanja.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.