petak, jul 19, 2019
Naslovna / Vesti / Pomen Karolju Mezeiju na rimokatoličkom groblju u Bačkoj Palanci

Pomen Karolju Mezeiju na rimokatoličkom groblju u Bačkoj Palanci

BAČKA PALANKA: Na inicijativu Mađarskog kulturno umetničkog društva „Večera Šandor“ i Društva za očuvanje baštine i kolekcionarstva „Panonija“ na Rimokatoličkom groblju u Bačkoj Palanci održan je pomen i prigodan govor o znamenitom Palančaninu dr Karlu Mezeiju, a povodom 120 – godišnjice njegove smrti.

Cveće je položeno na spomenik koji je jedini ostao kao uspomena na velikana. Nije sačuvana, koliko je poznato, nijedna fotografija Karla Mezeija, već samo slika biste koja je do 1946. godine stajala u bašti ovdašnjeg hotela „Kasina”.

Sveštenik František Gašparovski održao je prigodan pomen, a Zoltan Farago, predsednik KUD „Večera Šandor“ naglasio je da je Karl Mezei velikan Bačke Palanke, a potpredsednik Udruženja „Panonija“ mr Nikola Milivojević, podsetio je na život i delo znamenitog Palančanina. U ime lokalne samouprave bio je prisutan zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka Aleksandar Borković.

Leonard Nemet je objasnio zašto je Mezei velikan za Palanku. On je to detaljno predstavio u publikaciji „Spomenica velikanima Palanke“ podsetivši na to kako je Mezei od sela napravio varoš, kako je doktor pravnih nauka formirao železnicu, brodsku vezu preko Dunava sa Ilokom, formirao prvo dobrovoljno vatrogasno društvo, prvu štedionicu, bio dobrotvor i izgradio prvu veliku školu, napravio u Palanci Zemaljsku izložbu i sav prihod pokolonio za kulturu….

(Dnevnik)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.