utorak, jun 25, 2019
Naslovna / Vesti / Pomeramo kazaljke unapred, evo kada

Pomeramo kazaljke unapred, evo kada

Sada kazaljke pomeramo sa dva sata na tri.

Letnje računanje vremena počinje 25. marta, kada časovnike treba pomeriti sa jedan sat unapred.

Ministarstvo privrede je saopštilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, letnje računanje vremena u 2018.godini počinje 25. marta u 2 sata tako što se pomeranjem za jedan čas unapred vreme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svakog poslednjeg vikenda u martu se pomera sat i prelazi na letnje računanje vremena, da bi se potom poslednjeg vikenda oktobra vratili na zimsko računanje.

U svetu, službeno vreme se pomera unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, sa obrazloženjem da se time se „produžava“ dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

To je takozvano evropsko letnje računanje vremena,(izuzev Rusije i Islanda) koje se ukazom koristi i u Srbiji. Ono podrazumeva da se časovnici pomeraju svake poslednje nedelje u martu i oktobru, prvo sa dva na tri sata, a potom, s jeseni, obrnuto.

Od 2002. godine zemlje EU, kao i ostale države u Evropi, odredile su da početak letnjeg vremena bude poslednje nedelje u martu, a završetak poslednje sedmice u oktobru.

Na južnoj hemisferi početak i kraj letnjeg vremena je obrnut u odnosu na severnu.

Prva zemlja koja je prešla na letnje računanje vremena 1916. godine je Nemačka, a od tada su ga prihvatile i mnoge druge zemlje koje računaju da time štede električnu energiju.

Od 192 zemlje, takozvano letnje ukazano vreme usvojeno je u 110, a ne primenjuje se u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

Ne primenjuje se ni u Rusiji,Islandu, Belorusiji i Turskoj.

Rusija je još 2011. godine odlučila da odustane od ovog principa, sa obrazloženjem da je štetno po zdravlje.

Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev je objasnio da prilagođavanje na promenu u pomicanju kazaljki na satu prate stres i obolevanje, kao i da će ukidanje prelaska na zimsko i letnje računanje vremena nesumnjivo biti korisno.

Ideju o ukidanju tradicionalnog pomeranja kazaljki podržali su i građani Rusije. Više od polovine radno aktivnog stanovništva se izjasnilo za ukidanje prelaska sa zimskog na letnje računanje vremena i obrnuto, smatrajući da ova promena negativno utiče na zdravlje.

Prema izveštaju Ruske akademije medicinskih nauka,prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena povećava broj srčanih udara za 1,5 puta, učestalost samoubistava za 66 odsto, a broj poziva hitnoj pomoći je znatno uvećan.

Sa druge strane, neke analize u SAD pokazuju da se pomeranjem časovnika štedi između 500 miliona i milijardu dolara godišnje.

Manje energije se troši na osvetljenje i grejanje, čime se tokom dužeg perioda, a prema istraživanju američkog ministarstva energije, postižu energetske uštede između 0,5 i 1 odsto.

U našoj zemlji, letnje računanje vremena uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre sedam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

DA LI ĆE OVA PRAKSA PRESTATI I KOD NAS?

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su početkom prošlog meseca u Strazburu rezoluciju kojom se predlaže odustajanje od režima letnjeg i zimskog računanja vremena u EU. Poslanici EP su odlučili da Evropskoj komisiji predlože ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Mondo / Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.