субота, 6 јуна, 2020
Насловна / Вести / Поручивање лекова путем мејла и СМС порука! 

Поручивање лекова путем мејла и СМС порука! 

У свим филијалама РФЗО су гужве за замену здравствених књижица, јер је већина осигураника чекала последњи моменат за предају захтева.

Додатни проблем је и то што Завод за израду папирних новчаница месечно може да штампа само 350.000 здравствених картица.
„Имајући у виду све то, може се очекивати да се замена здравствених књижица картицама реализује најраније крајем марта 2017. године“, каже за Новости директорка РФЗО Верица Лазић. Многи ће зато од 1. јануара код лекара ићи с потврдом да су поднели захтев за издавање картице, која се добија у филијалама РФЗО.

Осигураници који су добили нову здравствену исправу у домовима здравља наилазе на техничке проблеме, јер се догађа да без старе књижице не може да се нађе здравствени картон пацијента, а у неким домовима здравља, да би себи олакшали посао, на чиповане картице лепе папириће с бројем картона.

Међутим, Лазићева каже да чак и најпростија ексел база, у којој су, осим ЈМБГ, присутни и атрибути „број картона“, „изабрани лекар“, полица и ред на којој се картон пацијента налази, може да обезбеди не само ефикаснију претрагу картона пацијента, већ и да олакшају читав процес рада с пацијентима.

Здравствена картица је предуслов за информатизацију државног здравства, која је почела и електронским заказивањем прегледа, за сада у Нишу, Крагујевцу, Београду и у Новом Саду. У будућности, Интегрисани здравствени информациони систем ИЗИС, који је почео да се примењује у марту ове године, требало би да омогући и увођење електронског здравственог картона и електронског рецепта у читавој Србији. Кроз ИЗИС, рецепте за сада реализује осам апотекарских установа: Ниш, Београд, Крушевац, Јагодина, Зајечар и Вршац, као и два дома здравља, Ириг и Нови Кнежевац. Када систем заживи, у свих 157 домова здравља у Србији и око 1.000 апотека, више од 60 милиона папирних рецепата, колико се годишње изда, биће замењено електронским. Према пројекцијама које су раније прављене, тако би могло да се уштеди више од 100 тона специјалног папира и више од два милиона евра, колико се троши за израду и штампање рецепата.

Електронски рецепт омогућава да се лек наручи путем СМС или мејлом, што је велика предност, нарочито за хронично оболеле који сваког месеца морају да дођу код изабраног лекара по терапију. У плану је и увођење електронског здравственог картона, где ће на једном месту бити комплетна историја болести пацијента, рендгенски снимци, лабораторијске анализе… Паралелно ће, ипак, морати да се води и папирни здравствени картон, јер је једино он валидна судско-медицинска документација.

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.