sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Poručivanje lekova putem mejla i SMS poruka! 

Poručivanje lekova putem mejla i SMS poruka! 

U svim filijalama RFZO su gužve za zamenu zdravstvenih knjižica, jer je većina osiguranika čekala poslednji momenat za predaju zahteva.

Dodatni problem je i to što Zavod za izradu papirnih novčanica mesečno može da štampa samo 350.000 zdravstvenih kartica.
„Imajući u vidu sve to, može se očekivati da se zamena zdravstvenih knjižica karticama realizuje najranije krajem marta 2017. godine“, kaže za Novosti direktorka RFZO Verica Lazić. Mnogi će zato od 1. januara kod lekara ići s potvrdom da su podneli zahtev za izdavanje kartice, koja se dobija u filijalama RFZO.

Osiguranici koji su dobili novu zdravstvenu ispravu u domovima zdravlja nailaze na tehničke probleme, jer se događa da bez stare knjižice ne može da se nađe zdravstveni karton pacijenta, a u nekim domovima zdravlja, da bi sebi olakšali posao, na čipovane kartice lepe papiriće s brojem kartona.

Međutim, Lazićeva kaže da čak i najprostija eksel baza, u kojoj su, osim JMBG, prisutni i atributi „broj kartona“, „izabrani lekar“, polica i red na kojoj se karton pacijenta nalazi, može da obezbedi ne samo efikasniju pretragu kartona pacijenta, već i da olakšaju čitav proces rada s pacijentima.

Zdravstvena kartica je preduslov za informatizaciju državnog zdravstva, koja je počela i elektronskim zakazivanjem pregleda, za sada u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i u Novom Sadu. U budućnosti, Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS, koji je počeo da se primenjuje u martu ove godine, trebalo bi da omogući i uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona i elektronskog recepta u čitavoj Srbiji. Kroz IZIS, recepte za sada realizuje osam apotekarskih ustanova: Niš, Beograd, Kruševac, Jagodina, Zaječar i Vršac, kao i dva doma zdravlja, Irig i Novi Kneževac. Kada sistem zaživi, u svih 157 domova zdravlja u Srbiji i oko 1.000 apoteka, više od 60 miliona papirnih recepata, koliko se godišnje izda, biće zamenjeno elektronskim. Prema projekcijama koje su ranije pravljene, tako bi moglo da se uštedi više od 100 tona specijalnog papira i više od dva miliona evra, koliko se troši za izradu i štampanje recepata.

Elektronski recept omogućava da se lek naruči putem SMS ili mejlom, što je velika prednost, naročito za hronično obolele koji svakog meseca moraju da dođu kod izabranog lekara po terapiju. U planu je i uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona, gde će na jednom mestu biti kompletna istorija bolesti pacijenta, rendgenski snimci, laboratorijske analize… Paralelno će, ipak, morati da se vodi i papirni zdravstveni karton, jer je jedino on validna sudsko-medicinska dokumentacija.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.