sreda, jul 17, 2019
Naslovna / Vesti / Povučene tablete za mršavljenje u kojima se krio antidepresiv

Povučene tablete za mršavljenje u kojima se krio antidepresiv

Biljne kapsule za mršavljenje „slim lajn“, popularne na našem, ali i na svetskom tržištu, sadrže antidepresiv fluoksetin, odnosno „prozak“.

To su, kako „Novosti“ saznaju, potvrdile i analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, a seriju koja je imala spornu supstancu distributeri su odmah povukli iz prodaje.

Da se u prirodnim biljnim kapsulama za „topljenje“ suvišnih kilograma, kako ih nazivaju proizvođači, nalazi jedan od najpoznatijih lekova protiv depresije, „procurilo“ je na društvenim mrežama. Još krajem avgusta, posle prve analize kapsula „slim lajn“ na Hemijskom fakultetu u Beogradu, informacija da su žene uz tablete za mršavljenje gutale i sastojke lekova protiv depresije, pojavila se najpre na „Tviteru“.

Već 6. septembra rezultati analize prosleđeni su i firmi „Slim lajn klub“ iz Beograda, zvaničnom distributeru ovog proizvoda u Srbiji, a kapsule su odmah potom povučene sa rafova. U dopisu „Slim lajn kluba“ redakciji Novosti, takođe, piše da imaju dokumentaciju proizvođača i da je po toj specifikaciji jasno da ove kapsule ne bi smele da sadrže fluoksetin.

„Pomenuta serija je momentalno povučena iz prodaje i već gotovo mesec dana je nema na našem tržištu“, navodi se u dopisu „Slim lajn kluba“, koji je potpisao direktor Dragan Borišić.

„Nakon poslednjeg uvoza, koji je prošao regularne kontrole nadležnih institucija, naknadno je utvrđeno da serija sadrži supstancu fluoksetin. Napominjemo da je reč o proizvodu koji je registrovan i upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja Srbije, te za svaki dosadašnji uvoz postoje uverenja o kvalitetu. Posedujemo, takođe, i potvrdu samog proizvođača da se u proizvodu ne nalazi gore navedena supstanca“, dodaje se.

Osim što su spornu seriju povukli sa tržišta, u „Slim lajn klubu“ kažu i da su spremni da svu dokumentaciju o kapsulama za mršavljenje daju na uvid nadležnima.

Kapsule za mršavljenje „slim lajn“, mogu da se nabave isključivo u prostorijama distributera ili putem njihovog zvaničnog sajta. Do pre dva dana, na sajtu, „Slim lajn kluba“ bile su dostupne sve informacije o ovim kapsulama. U četvrtak su, međutim, sve povučene.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.