субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Повучено 4,5 тона покварене хране, опрез због врућина

Повучено 4,5 тона покварене хране, опрез због врућина

Лекари и инспектори упозоравају да током летњих врелих дана треба отворити четворе очи, при куповини намирница које могу лако да се покваре.

Посебан опрез потребан је на пијацама, у киосцима брзе хране, или при куповини сладоледа на кугле. Пре свега, апелују да се на пијацама никако не купују месо, млеко, јаја, месне и млечне прерађевине, ван расхладних витрина.

Зато су инспекцијске службе Министарства пољопривреде, појачале контроле током летњих месеци. Том приликом из употребе је избачено око 4,5 тона неисправне хране. Издато је 293 наређења да се пропусти исправе, написано 270 решења и поднето 76 пријава.

„Лето као годишње доба због високих температура повлачи за собом оправдани ризик за безбедност хране животињског порекла. Наша ветеринарска инспекција је на територији свих 25 округа Републике Србије, појачала надзор и контролу објеката који су одобрени за складиштење, производњу и промет хране. Нарочита пажња је усмерена на објекте брзе хране, у којима се производе сладолед, ресторане, трговинске ланце и продајна места у којима постоје одељења за продају меса и млека, јавне градске пијаце односно хале за продају млечних производа и производа од меса, јаја, рибе“, кажу у овом министарству.

Како кажу, у веома кварљиву врсту хране спадају млевено месо и производи од њега, као и производи од јаја, а нарочито мајонез, млечни производи, колачи са кремовима и сладолед.

„Здравствену исправност сладоледа узорковањем, ветеринарска инспекција контролише током читаве године, а у току летње сезоне, од маја до септембра, појачано. У промету, односно у малопродаји, као што су рецимо посластичанице, контролишу се услови чувања сладоледа, хигијена руковања, декларације и документација, порекло, атести, анализе“, објашњавају у Министарству пољопривреде.

„У другом кварталу 2017. године инспектори су на територији Србије обавили 1.977 службених контрола. Преконтролисано је и 183 киоска брзе хране, у којима је утврђено 287 неправилности. Повучено је из промета и нешкодљиво уништено 630,92 килограма млека и производа од млека, 1.851 килограм меса и производа од меса, од чега је 46 килограма из киоска брзе хране. Из употребе су избацили и 1.694,78 килограма покварених јаја и производа од јаја, 157,5 килограма рибе, 6,5 килограма меда“, кажу у Министарству пољопривреде.

На тапету је и роба биљног порекла. Тренутно су у току и интезивне контроле које прате откуп и складиштење сезонског воћа, пре свега малина. Дежурне екипе пољопривредних инспектора обилазе откупна места и хладњаче и санкционишу неуслован пријем и складиштење. У току су контроле произвођача освежавајућих безалкохолних пића и пива.

У кућним условима треба одвајати сирове намирнице од куване хране јер се микроорганизми лако преносе – кажу саговорници Новости. Храну би требало обавезно добро термички обрадити пре јела, а у летњем периоду не препоручује се држање куване хране дуже од пет дана у фрижидеру.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.