понедељак, октобар 16, 2017
Насловна / Вести / Проблематичне ђаке слаће у поправни дом, новчане казне за родитеље

Проблематичне ђаке слаће у поправни дом, новчане казне за родитеље

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је увођење драстичних казни за све бахате и недисциплиноване ђаке, а као крајњу дисциплинску меру чак и слање у поправни дом.

Како је најавио, то ће се ускоро наћи у новом Закону о основама система образовања и васпитања како би се искоренило насилничко понашање у школама.

Одлуку министра подржали су и просветни стручњаци, који сматрају да се школским силеџијама мора стати на пут, нарочито након последњег случаја, кад је ученик ошамарио наставницу у Техничкој школи у Младеновцу. Министар просвете каже да се убудуће сваки напад на професоре неће третирати као обичан прекршај, већ као напад на службено лице.

– Имаћемо нулту толеранцију за насиље у школама. Залагаћемо се за оштрије казне, дисциплину, изрицаћемо опомене, новчано кажњавати родитеље за неприменерено понашање и велики број изостанака њихове деце. Изузеће из породице, односно слање у поправни дом, наступиће као крајња опција. Министарство просвете и Министарство за рад и социјална питања реаговаће у екстремним ситуацијама кад родитељи нису у стању или не желе да се баве својим проблематичним дететом – наводи министар.

Да је поправни дом решење за бахате и недисциплиноване ученике, слаже се и Милорад Антић из Форума средњих и стручних школа.

– Наставници нису заштићени од министарства, ни од родитеља, па се зато велики број ђака по ходницима и у учионици понаша неваспитано и безобразно, без поштовања ауторитета и хијерархије. Зато сматрам да су слање проблематичних ђака у поправи дом на пар месеци, друштвено користан рад, чешћи разговори са психологом и педагогом уз обавезну сарадњу са родитељима кључ за решавање овог проблема, који је све више присутан по школама – каже Антић.

Ошамарио професорку због опкладе

Шеснаестогодишњак који је прошле среде у Техничкој школи у Младеновцу током часа ошамарио професорку урадио је то наводно због опкладе.

Он се током преписке на друштвеној мрежи Фејсбук похвалио својим пријатељима да је на тај начин „лако зарадио 30 евра“. Његови другови у коментарима на Фејсбуку махом поздрављају његов потез.

Професорка је због претрпљеног стреса отворила боловање. У знак солидарности са колегиницом, професори Техничке школе у Младеновцу јуче нису држали наставу.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/021)

Прочитајте и ово

МФЛ Бачка Паланка: Резултати 7. кола

У 7. колу МФЛ БАЧКА ПАЛАНКА 1.РАЗРЕД постигнути су следећи резултати: Нештин – Слога (П) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *