петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Процесуирано 50 случаја насиља међу ученицима у Бачкој Паланци

Процесуирано 50 случаја насиља међу ученицима у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Током прошле школске године у бачкопаланачкој општини процесуирано је 50 случајева насиља.

То пише у Информацији коју је Одељење друштвених делатности општинске управе доставило Општинском већу, а потом је упућена одборницима СО који ће је разматрати на наредној седници.

Реч је о безбедности ученика у основним, средњим школама и Предшколској установи „Младост“ у бачкопаланачкој општини. Тимови за заштиту од насиља, злостављања и занемиривања утврдили су и процесуирали 46 случајева насиља другог степена и четири случаја насиља трећег степена између ученика. У једној од три овдашње средње школе

Тим  за заштиту од насиља је у складу са Протоколом покренуо дисциплински поступак против вербалног насиља и претње ученика упућених професорки.  Интересантно је да се у извештају Предшколске установе „Младост“ наведи да су забележена три случаја сумње на појаву насиља, злостављања и занемаривања од стране васпитача према деци.

У вођењу случаја биле су укључене покрајинске просветне саветнице, Школска управа Нови Сад, као и покрајинска просветна инспекција. Два случаја су одбачена као неоснована, док је у трећем случају констатовано да је сумња на психичко насиље злостављања два детета од стране васпитача основана, те је у складу са законском регулативом васпитачу изречена мера – отказ.

За децу која су била изложена насиљу од стране васпитача урађен је план подршке. Један случај сумње на породично сексуално насиље вођен је као случај у сарадњи са овдашњим Центром за социјални рад.  Констатовано је да је до средине септембра надлежнима извештаје доставило 12 основних и средњих школа и установа, а три основне и једна средња школа то нису учиниле до поменутог рока. У вођењу поступака, а по протоколу, поред ученика и родитеља били су укључени и  наставници, педагози и школски педагози, Центар за социјални рад, општина, полиција, покрајински просветник саветник и општински просветни инспектор.

На седници Актива директора овдашњих васпитно образовних установа командир Полицијске испоставе Бачка Паланка Небојша Буха навео је да је број  извршених кривичних дела мањи за 20 одсто, као и да је број прекршаја опао у односу на прошлу годину.Буха је истакао добру сарадњу полиције и школа, те навео да је сваког месеца спровођена оперативна акција „Школарац“ и да је појачано присуство полицијских патрола око школа које су у центру града,као и да је било заплене наркотика,углавном у Техничкој школи „9.мај“.

Речено је да непостојање ограде између зграде Музеја града и дворишта Техничке школе омогућава да у двориште ове школе долазе лица која нису ученици.  Полицијски службеници су у сарадњи са наставницима и директорима школа организовали наставу ученицима 4. и 6. разреда из области безбедности.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

[the_ad id=“2355″]

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.