субота, 15 августа, 2020
Насловна / Вести / Промоција књиге Стојанке Лекић у Бачкој паланци

Промоција књиге Стојанке Лекић у Бачкој паланци

БАЧКА ПАЛАНКА – „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“, монографија Стојанке Лекић, представљена је читаоцима у Бачкој Паланци.
Ауторка у књизи пише о женама различитих националности и занимања, које су дале велики допринос сагледавању проблема са којима се и данас суочавамо.
Монографија представља педесет и осам одабраних знаменитих жена, које су обележиле период од два века, културних, политичких и економских промена, у ком су оне стварале, ратовале, даривале и дале велики допринос.

“У књизи су биографије жена из деветнаестог и прве половине двадесетог века, тачније до краја Другог светског рата, када жене нису имале право гласа. Акценат је на тим женама које нису биле видљиве, о њима се није писало, а њихова улога је веома значајна“, рекла је за РТВ Стојанка Лекић, ауторка.

“Сваки град би требало да се осврне и да покаже шта је заправо историјски аспект борбе за женска права. О томе мало знамо…ми данас ипак имамо та права. Пуно тога је до сада урађено, а томе су допринеле и жене кроз историју“, истиче Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова.

“Савет за родну равноправност општине Бачка Паланка, има веома лепу сарадњу са Удружењима жена, а има их доста у граду и насељеним местима. Са њима имамо редовне обуке, радионице и све оно што њима омогућава економско осамостаљивање и егзистенцију“, додаје Маја Пилиповић.

“Нема веће лепоте од жене у свим сегментима друштва. Нема те храбрости, кода који може да покаже највећу пожртвованост, озбиљност и сигурност као што то може жена. Жене су носиоци породице и друштва“, истакао је Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Књига Стојанке Лекић је издање Завода за равноправност полова АП Војводине, доприноси историјској борби за женска права и њихову видљивост у друштву.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / РТВ.rs / Фото: РТВ

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.