četvrtak, april 2, 2020
Naslovna / Vesti / Promocija knjige Stojanke Lekić u Bačkoj palanci

Promocija knjige Stojanke Lekić u Bačkoj palanci

BAČKA PALANKA – „Znamenite žene Velikog Bečkereka – Petrovgrada – Zrenjanina do polovine XX veka“, monografija Stojanke Lekić, predstavljena je čitaocima u Bačkoj Palanci.
Autorka u knjizi piše o ženama različitih nacionalnosti i zanimanja, koje su dale veliki doprinos sagledavanju problema sa kojima se i danas suočavamo.
Monografija predstavlja pedeset i osam odabranih znamenitih žena, koje su obeležile period od dva veka, kulturnih, političkih i ekonomskih promena, u kom su one stvarale, ratovale, darivale i dale veliki doprinos.

“U knjizi su biografije žena iz devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, tačnije do kraja Drugog svetskog rata, kada žene nisu imale pravo glasa. Akcenat je na tim ženama koje nisu bile vidljive, o njima se nije pisalo, a njihova uloga je veoma značajna“, rekla je za RTV Stojanka Lekić, autorka.

“Svaki grad bi trebalo da se osvrne i da pokaže šta je zapravo istorijski aspekt borbe za ženska prava. O tome malo znamo…mi danas ipak imamo ta prava. Puno toga je do sada urađeno, a tome su doprinele i žene kroz istoriju“, ističe Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

“Savet za rodnu ravnopravnost opštine Bačka Palanka, ima veoma lepu saradnju sa Udruženjima žena, a ima ih dosta u gradu i naseljenim mestima. Sa njima imamo redovne obuke, radionice i sve ono što njima omogućava ekonomsko osamostaljivanje i egzistenciju“, dodaje Maja Pilipović.

“Nema veće lepote od žene u svim segmentima društva. Nema te hrabrosti, koda koji može da pokaže najveću požrtvovanost, ozbiljnost i sigurnost kao što to može žena. Žene su nosioci porodice i društva“, istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Knjiga Stojanke Lekić je izdanje Zavoda za ravnopravnost polova AP Vojvodine, doprinosi istorijskoj borbi za ženska prava i njihovu vidljivost u društvu.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / RTV.rs / Foto: RTV

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.