nedelja, maj 19, 2019
Naslovna / Vesti / Prvi put Opština Bačka Palanka plaća vantelesnu oplodnju

Prvi put Opština Bačka Palanka plaća vantelesnu oplodnju

BAČKA PALANKA: Odlukom Opštinskog veća Bačke Palanke ovdašnja lokalna samouprava, prvi put, odobravaće sredstva za pomoć bračnim parovima i ženama za vantelesnu oplodnju, ako je to jedina prilika da dobiju decu.

Ovo je samo jedna od mera populacione politike koju ovde žele da realizuju, kažu u Odeljenju za društvene delatnosti Opštinske uprave u Bačkoj Palanci.

Ovim Prvilnikom se omogućava da žene koje žive na teritoriji bačkopalanačke opštine, a koje su osigurane kod RFZO, i kod kojih je konstatovan primarni ili sekundarni sterilitet mogu da se obrate nadležnima u Opštini, ali uz potrebnu dokumentaciju. Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare i one žene koje su već rodile prvo dete, a kojima je zbog određenih zdravstvenih razloga onemogućeno da ponovo postanu majke.

Žene koje se odluče za pomoć lokalne samouprave potrebno je da prikupe dokumentaciju, odnosno da dostave fotokopiju lične karte i overenu zdravstvenu knjižicu, overenu izjavu sa dva svedoka ukoliko je osoba u vanbračnoj zajednici, važeću potvrdu lakarske Komisije za ispunjenost uslova. Ukoliko osoba nema navršenih 40 godina potrebna je potvrda od strane RFZO da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja.

Buyetom opštine za ovu godinu za vantelesnu oplodnju predviđeno je milion dinara, ali ovde ističu da će se ova sredstva uvećati budućim rebalansom buyeta ukoliko se pokaže veliko interesovanje. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u Odelenju za društvene delatnosti u zgradi Opštine Bačka Palanka.

Tekst i foto: M. Sudžum

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.