Насловна / Вести / Рачуни за струју увећани су од 10 до чак шокантних 100 посто!

Рачуни за струју увећани су од 10 до чак шокантних 100 посто!

Децембарски рачуни за струју увећани су од 10 до чак шокантних 100 посто, а у Електропривреди Србије кажу да је вероватно „ледени талас“ разлог веће потрошње, те да су зато највероватније увећани и рачуни.

Ипак, у ЕПС кажу да на њиховим шалтерима нема више потрошача с рекламацијама него што је уобичајено. То потврђују и у Националној организацији за заштиту потрошача, чији председник каже да досад није било жалби на децембарске рачуне за струју.

У ЕПС тврде да просечне температуре у децембру нису достизале ни први степен изнад нуле на Целзијусовој скали, а да је просечна температура у децембру 2015. износила 4,33 степена.

Сваки степен повећава за шест одсто потрошњу електричне енергије у домаћинствима која струју троше за грејање, а којих је у Србији између седам и осам одсто. Увећани рачуни могу да се објасне грешком у очитавању, што се дешава једном у стотину случајева, а друго објашњење је већа потрошња, каже Слободан Ружић, доктор електротехничких наука.

Међутим, анкета међу Београђанима показала је да је готово свако друго домаћинство добило „дебљи“ децембарски рачун. Већи износи на рачунима стизали су и онима који не користе киловате за грејање и онима у чијим домовима је топло захваљујући струји.

Очитавање бројила завршено је 6. јануара. На децембарским рачунима обрачуната је потрошња за 30, 31 или 32 дана. Стручњаци кажу да због дужег временског периода обрачуна, потрошач не може да пређе границу између зона и тако лакше уђе у плаву или црвену зону, јер се зоне процентуално померају према обрачунском периоду.

Прочитајте и ово

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *