субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / РФЗО: Грађани не морају на прегледе да носе стару књижицу

РФЗО: Грађани не морају на прегледе да носе стару књижицу

На прегледе код изабраног лекара у домовима здравља, многи грађани и даље, уз нову здравствену картицу, носе и стару књижицу.

Из РФЗО поручују да нема потребе да осигураници носе две здравствене легитимације и да је проблем у лошој организацији здравствених установа.

Осим за прегледе, корисницима се сугерише да понесу папирну књижицу и када је потребно само да узму месечну терапију.

Када је Београђанка С.Б. отишла по рецепт у дом здравља речено је да је потребно имати и стару легитимацију. Она се пита зашто су грађани уопште морали да мењају књижице, када увек кад иду код лекара носе обе. Одговор у дому здравља је био: „Тако мора“.

„Организација здравствених установа није у надлежности Републичког фонда за здравствено осигурање, већ директора. За остваривање права на здравствену заштиту није потребно користити стару књижицу, посебно због тога што се она поништава након уручивања нове здравствене картице. Нећемо улазити у разлоге због којих се појединим осигураницима траже старе здравствене књижице, иако се на основу информација којима РФЗО располаже може закључити да је реч о лошој организацији здравствених установа, које и даље не користе све могућности информационих система којима располажу“, кажу за „Новости“ у РФЗО.

Примедбе на електронске књижице биле су да немају број картона, име изабраног лекара, упозорења на евентуалне алергије, податке о примљеним вакцинама…

У РФЗО наводе да је на чип здравствене картице могуће уписивати и ажурирати само податке у вези са здравственим осигурањем.

„С обзиром на то да се тичу здравственог стања, а не здравственог осигурања, подаци о алергијама, крвној групи, вакцинама, болестима од којих осигурана лица болују треба да се налазе у централизованој бази података електронског картона“, наводе у РФЗО. То је у надлежности пројекта Интегрисаног здравственог информационог система, под покровитељством Министарства здравља.

Грађани који имају оверене старе здравствене књижице могу да их користе до датума означеног на маркици осигурања, односно до уручења здравствене картице, поручују из РФЗО. Ако нова здравствена легитимација не буде готова, одлазак код доктора је могућ само уз потврду за коришћење здравствене заштите, коју издаје матична филијала РФЗО. Неопходно је и да је предат захтев за издавање нове картице, као и да су плаћени доприноси. У супротном, право на лекарску помоћ имају само хитни случајеви.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.