sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / Rogove jelena ukradu i prodaju Kinezima za afrodizijak

Rogove jelena ukradu i prodaju Kinezima za afrodizijak

U lovištima u Vojvodini ponovo je aktuelna krađa odbačenih rogova jelena, koji se švercuju u Kinu.
Kinezi ih koriste u tradicionalnoj medicini, ali prave i snažan afrodizijak za svoje građane. Istovremeno, zbog novog biznisa, „Vojvodinašume“ su izgubile milione jer je krađa prvi put počela prošle godine, dok su se za ovu sezonu spremili da hvataju lopove.

U štampi i na internetu uveliko se pojavljuju oglasi u kojima se traže rogovi jelena, a već je „pala“ i prva prijava protiv lopova.

Branislav Stankov, pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo u JP „Vojvodinašume“, kaže za „Alo“ da su već podneli prijavu protiv NN lica, jer će njihovi jeleni početi da odbacuju rogove za tri nedelje i ne bi ponovo da budu opljačkani kao i prošle godine. Kako navodi Stankov, lov na jelene počinje u avgustu i traje do 31. januara.

„Krađa rogova poklapa se sa zavšršetkom lovne sezone“, kazao je on. „Već su se pojavili oglasi u kojima se otkupljuju odbačeni rogovi jelena. Cena po kilogramu kreće se od 10 do 20 evra na legalnom tržištu, a još se ne zna koliko je na crnom. Prema našim nezvaničnim saznanjima, rogovi srpskih jelena završavaju u Kini. Koriste se u tradicionalnoj medicini i za spravljanje afrodizijaka“, objašnjava Stankov.

Prema njegovim rečima, jeleni svake godine rogove odbacuju između 15. februara i 15. marta.

„Mi imamo 17 lovišta, na površini od 109. 824 hektara. Tu živi oko 4.000 grla te divljači. Prošle godine samo iz dva lovišta, kod Apatina i Sombora, na površini od 19.000 hektara, imali smo štetu od krađe rogova u visini od 25.000 evra. Rogovi su vlasništvo „Vojvodinašuma“ i mi ih izvozimo za pravljenje dugmadi, stolica i suvenira“, objašnjava Stankov i dodaje:

„Glavni izvoznici ukradenih rogova ne pojavljuju na terenu. Angažuju lokalno stanovništvo da noću, noseći baterijske lampe, skupljaju po šumi odbačene rogove. Plaćaju im, kako su nam rekla trojica koje smo prošle godine uspeli da uhvatimo, 1.000 dinara po rogu. Očekujemo da će ove godine biti angažovano mnogo ljudi za skupljanje rogova jelena. Naši lovočuvari će paziti na svaki hektar lovišta. Oni mogu da uhvate kradljivca i oduzmu mu rogove, ali nemaju ingerencije da pišu prijavu. To će da radi policija. Dakle, svi koji su se spremili da za 20 dana krenu u krađu, biće uhvaćeni“, naveo je on.

Lovac Slavoljub Dragišić, navodi za „Alo“ da je čuo za problem da se rogovi kradu i prodaju Kinezima za pravljenje afrodizijaka i korišćenje u tradicionalnoj medicini. „Oko 25 evra je kilogram rogova, a jedan je težak do tri“, naveo je on.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.