субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Сајт на којем се могу проучавати Бачка Паланка и Војводина од пре 250 година

Сајт на којем се могу проучавати Бачка Паланка и Војводина од пре 250 година

На овим дигиталним војним хабзбуршким картама које се налазе на интеренту можете проучавати места у Војводини од пре 250 година.

Хабсбурзи су између 1763. и 1787. године спроводили прво војно мапирање свог царства, а карте су врло детаљне.

После Карловачког (1699) и Пожаревачког мира (1718), целокупна територија данашње Војводине долази под аустријску (хабзбуршку) власт. Након Пожаревачког мира из 1718. године, Хабзбуршкој монархији су припали и југоисточни Срем, Банат, као и неки делови територије данашње Србије јужно од Саве и Дунава – Мачва, Шумадија, део источне Србије, итд.

Монархија је југоисточни Срем укључила у Краљевину Славонију, док је на остатку својих нових територија на подручју данашње Србије успоставила две нове крунске земље – Краљевину Србију и Тамишки Банат. Делови територије данашње Војводине укључени су тада у војну границу, а други делови су дошли под цивилну (жупанијску) власт. За разлику од територија под цивилном управом, војном границом управљало се директно из Беча.

Из овог периода су познате и две велике сеобе Срба у Аустријску царевину (1690. и 1739. године), којима је појачана бројност српског становништва на подручју Војводине. Срби су тада признати за једну од нација Хабзбуршке монархије (Натио Расциана) и признато им је право на једно посебно војводство, односно територијалну аутономију. Ово право је, међутим, остварено тек у револуцији од 1848. до 1849. године. Током аустријске владавине, на територију Војводине су се, поред Срба, населили и многи колонисти, највише Немци и Мађари, али такође и Словаци, Хрвати, Русини, Румуни и други.

Након аустроугарског (хабзбуршког) пораза у Првом светском рату 1918. године, српски народ са подручја Бачке, Баната и Срема проглашава присаједињење Краљевини Србији, што је признато и новим мировним уговорима.

Иако је овај сајт представљен још пре две године, када је и 021 писао о томе, није на одмет подсетити.

Како бисте пронашли своје место на хабсбуршким војним картама, кликните ОВДЕ.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.