utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Samo u Kliničkom centru Vojvodine lekari operišu mozak budnih pacijenata

Samo u Kliničkom centru Vojvodine lekari operišu mozak budnih pacijenata

Tim lekara Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine jedini u Srbiji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju.

Od ukupno 150 operacija tumora, izvedenih prošle godine, 15 je bilo na pacijentima koji su tokom zahvata bili potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da – čitaju novine.

Ove operacije nisu bolne za pacijente, jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Prednost ovakve metode je u tome što lekar može da razgovara s pacijentom tokom zahvata, čime se smanjuje mogućnost da tokom operacije bude povređen njegov centar za govor u kori velikog mozga.

Upravnik Klinike za neurohirurgiju i pomoćnik direktora za hirurgiju Petar Vuleković kaže da je ovaj uspeh KCV rezultat timskog rada sedmoro specijalista i nabavke savremenih medicinskih mikroskopa i aparata.

– Pacijenti sami odlučuju da li žele da se ova operacija obavi u budnom stanju. Nije važno samo da pacijenti koriste moć govora tokom zahvata, već da savršeno razumeju šta ih pitamo. Uoči intervencije u budnom stanju, pacijenti najpre budu podvrgnuti psihološkoj pripremi. Bilo je, ipak, slučajeva da se opredele za zahvat „otvorenih očiju“, a zatim dobiju napad panike usred operacije. Tada se proces zaustavi dok se pacijent ne umiri –  pojašnjava dr Vuleković.

Dosadašnje iskustvo lekara KCV pokazalo je da se većina pacijenata radije opredeljuje za zahvat u budnom stanju. Ove operacije su veoma složene i u nekim slučajevima mogu da potraju i četiri do pet sati.

Članovi tima dr Vulekovića – doc. dr Sanja Vicković – specijalista anesteziolog, dr Vedrana Karan, neurofiziolog, i dr Bojan Jelača, specijalizant neurohirurgije – kažu da su za njih ovakve operacije ujedno izazov i zadovoljstvo, jer svojim pacijentima mogu da pruže lečenje u skladu sa trenutnim svetskim standardima.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.