недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Самоћа може убити старије људе

Самоћа може убити старије људе

Студија Универзитета Калифорнија у Сан Франциску открила је да је усамљеност значајан фактор у паду квалитета живота људи.

Резултати показују да самоћа може довести до функционалног пада, а у неким случајевима и до преране смрти старијих особа, што би могло значити да ће ваши родитељи живјети дуже уколико с њима проводите више времена.

Студија под називом „Самоћа старијих особа“ обухватила је 1.600 одраслих особа просечне старости од 71 године. Открила је да је скоро 23 одсто усамљених учесника умрло у току шест година колико је истраживање трајало.


С друге стране, међу онима који су рекли да имају друштво, умрло је 14 одсто особа. Истраживачи су открили и да се 43 одсто људи старијих од 60 година осећа изоловано.

У складу с тим, истраживачки тим је закључио да је усамљеност значајан фактор у паду квалитета живота старијих људи, те да може довести до депресије, когнитивних оштећења и других здравствених проблема, као што су болести коронарних артерија.

И студија која је 2010. године спроведена у Јути показала је да су друштвене везе све важније у продужењу живота, те да ће људи који су окружени породицом и пријатељима вероватно живети дуже од оних који су сами.

[the_ad id=“2355″]

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

One comment

  1. Niko ne spominje važan faktor
    a to je prisustvo kućnog ljubimca,
    nisam mislio na auto nego na
    genijalce u obliku psa ili mačke.
    http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=11342&name=15-razloga-zasto-vam-je-pas-najbolji-prijatelj&tip=vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.