subota, maj 25, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / Sremska kuća u Neštinu u opštini Bačka Palanka, spada među najbitnije objekte u Srbiji
Foto: Promo

Sremska kuća u Neštinu u opštini Bačka Palanka, spada među najbitnije objekte u Srbiji

Pravi duh Srbije. Ovako bi se u jednoj rečenici mogla opisati Sremska kuća u Neštinu, seoska kuća u kojoj je živela srpska porodica u 18. veku.

Mnogo je priča o tome kako su Srbi živeli u 17. i 18. veku, ali je malo konkretnih objekata u kojima se može doživeti duh toga vremena. Upravo je zato Sremska kuća i Muzej na otvorenom u Neštinu jedan od najbitnijih spomenika srpske istorije.

Foto: Promo

Trem, ognjište, prostrane sobe, još uvek verodostojno pričaju priču o srpskoj porodici koja nije bila siromašna, ali ni imućna za ono doba. Predmeti i zidovi ustvari pričaju priču običnog srpskog čoveka, sa svim njegovim nadanjima, srahovima i mukama onog doba.

Sremska kuća izgrađena je još davne 1743. godine. Država je ovu kuću otkupila od porodice Savić zbog čega se ona naziva i Savićeva kuća.

Foto: Promo

Sremska kuća se vodi kao spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju zato što se u njoj verodostojno može videti kako su živeli vojvođanski Srbi u 18. veku. Prvi utisak koji ova kuća ostavlja je da se pre dva i po veka živelo mnogo bolje nego što se misli. Doduše, ipak je u pitanju kuća koja je bila na teritoriji tadašnje Austrougarke, a ne Turske, protiv koje je Srbija vodila oslobodilačke ratove.

Savićeva kuća je prizemna, a građena je u takozvanom bondruk sistemu sa drvenim stubovima od hrastovine. Oblepljena je blatom, a pokrivena trskom. Koliko je tadašnja gradnja bila kvalitetna najbolje svedoči to što je opstala do današnjih dana. Kod tadašnje gradnje su praktičnost i kvalitet bili na prvom mestu, a estetski zahtevi su dolazili tek na kraju.

Foto: Promo

Pored Savićeve kuće posetioci mogu da vide i repliku Kuće sa štalom iz Suseka, Hlebnu peć sa pušnicom, kao i restauriani Ambar iz Suseka.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/SrbijaDanas)

Pročitajte i ovo

Tarzan, izgleda, ipak nije bio deran palanački

Varoši veličine i duha palanke, pa tako i ove bačke, sačuvale su narativnu istoriju koja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.